fb
От издателстватаСпециални

Джесика Таунсенд изправя Мориган Врана пред невъобразими изпитания

3 мин.

Advertorial

По случай тематичната ни Седмица на YA книгите надникнете в пъстрия, изумително богат свят на „Невърмур: Изпитанияра на Мориган Врана“. От издателство „Бард“ ни разказват за романа на Джесика Таунсенд и бъдещите приключения, в които австралийската писателка ще ни въвлече. 

„НЕВЪРМУР: Изпитанията на Мориган Врана“ e книгата, която спечели всички награди за детска литература през 2017 и 2018 година, сред които наградата на „Уотърстоун“ 2018 за детска литература, наградата Big Book Awards 2018 в категорията детска литература 7–12 г. и още цели 23 значими награди.

Всичко започва в далечна Австралия. Още на 7-годишна възраст Джесика Таунсенд пише първата си приказка, озаглавена „Трите коали“. „Още тогава знаех, че съм предопределена да правя това до края на живота си, по един или друг начин“, спомня си тя.

Животът обаче има малко по-различни планове за Джесика и на 22 години тя се озовава в Лондон като специалист по авторско право. Именно британската столица се оказва нейното вдъхновение и там Таунсенд поставя началото на „Невърмур“ – история, чието написване ѝ отнема 10 години.

Всъщност Таунсенд измисля идеята за главната си героиня още на осемнайсетгодишна възраст.

Първоначално Джесика комбинира работата си с писане в свободното време. Скоро обаче историята за Мориган Врана така я поглъща, че Таунсенд напуска Лондон и се връща в Австралия, за да пише на спокойствие. Крайният резултат е една находчива, забавна, необичайна, изобретателна и изпълнена с действие история.

Мориган Врана е прокълната. Родена е на Срединощ, най-злокобния ден, в който може да се роди едно дете. Обвинявана е за нещастия от градушки до сърдечни удари, но най-лошото е, че Мориган е обречена да умре на единайсетия си рожден ден.

Докато чака да се изпълни съдбата ѝ, се появява рижавият чудак Юпитер Норт и я отвежда на сигурно място – тайния вълшебен град Невърмур. Мориган е избрана от Юпитер да се състезава за място в магическата организация Чудното общество. За да влезе в нея, тя трябва да мине през опасни и трудни изпитания в конкуренция със стотици деца, всяко от които притежава някакъв невероятен талант, открояващ го от другите – талант, какъвто Мориган смята, че самата тя няма. Не се знае дали тя ще успее да остане в Невърмур, или ще трябва да напусне града завинаги.

„Невърмур“ се радва на голямо внимание от литературните агенции и Таунсенд незабавно получава няколко предложения за съвместна работа. Историята за Мориган набира сила още преди да е излязла на пазара, Холивуд я припознава като следващия вълшебен хит и вече се работи по превръщането ѝ във филм. Първата книга от поредицата „Невърмур“ вече е издадена в близо 30 държави, а филмът се очаква на големия екран през 2019 г., благодарение на 20th Century Fox и сценариста Дрю Годард, който беше номиниран за „Оскар“ за адаптацията на „Марсианецът“.

Втората книга WUNDERSMITH: The Calling of Morigan Crow се превежда и феновете може да я очакват на българския пазар през 2019 г. Този път Мориган се бори да запази мястото си в Чудното общество и да докаже невинността си, когато хората от Невърмур започват да изчезват един по един…

Снимка на публикацията: Emma Nayler