fb
Как четешСпециални

Как четеш: Албена Лимони

6 мин.
Снимка: Радина Ганчева

Читателите познават днешния ни гост Албена Лимони като художник на корици на книги. Благодарение на нейния талант, но и на усета ѝ към красивото и особената ѝ чувствителност, някои от книгите ви представляват истински бижута, красящи домашната ви библиотека. Албена е завършила илюстрация в Националната художествена академия в София, след което специализира в Гент, Белгия. Тя е един от най-активните илюстратори и дизайнери на печатни материали у нас, с интерес и в областта на типографията. Създател е на корици за книгите на редица издателства, а през 2019 илюстрациите ѝ за книгата „Митически песни. Българско народно творчество“ на издателство „Ерове“ участват в Биеналето на илюстрацията в Братислава. През 2019 г., съвместно с графичния дизайнер и калиграф Костадин Кокаланов, създава собствено дизайн студио „Франк“, работещо в сферата книжното изкуство, илюстрацията и създаването на графична идентичност. 

Вижте какво ни разказа тя за книгите, които чете.

Коя е книгата, която най-силно ти е повлияла? Или книгата, която те е накарала да промениш нещо в живота си?
Първо се сещам за книгата на Ромен Гари, издадена под псевдонима му Емил Ажар„Животът пред теб“, затова за нея ще разкажа. Невероятното е как авторът е успял да излезе от себе си и да бъде малкия Момо. Тази способност на превъплъщение в най-чиста форма ми се вижда толкова трудна работа, че реших да се посветя на детските книги и заради тази висша форма на майсторство. Другото е, че ако имам куче някой ден, бих го кръстила Супер.

Отбелязваш ли си пасажи и цитати, докато четеш, или идеята да драскаш по книгата те ужасява?
Не си отбелязвам, а по-скоро си ги преписвам в дневниците, които чат-пат си водя. Те са тефтери с празни листа, пълни с рисунки и писаници от ежедневието.

Сподели ни любимия си или последния отбелязан цитат.
Мистър Албърт Сайкс съобщава за следното свое преживяване: „Както си похапвахме с едни приятели, изведнъж почувствах, че душата напуска тялото ми и отива да се обади по телефона. Кой знае защо, тя се обади на компанията „Москуиц“, производители на стъклопласт. След това душата ми се върна в тялото (…).

Това е откъс от книгата на Уди Алън „Без перушина“, на който се забавлявах в пълния му вид с приятели, и е последното нещо, което съм споделяла наскоро.

Художествена или нехудожествена литература предпочиташ? Или и двете?
От художествената и нехудожествената литература получвам различен вид информация и ги предпочитам и двете.

Какво място заема поезията в живота ти? Имаш ли любима стихосбирка?
Посягам към нея в определени моменти. Харесвам много френската поезия, сборника „Испански поети от Златния век“ го препрочитам от време на време. Поезията е необятно море. Едни от любимите ми стихове са написани от Борис Виан – „Искам живота ми да прилича на рибена кост“ и “Островите“. Силно поетично четиво е „Сатирични поеми“ на Валери Петров. Харесвам всичко от Димитър Воев. Но много други също.

Любима екранизация или театрална постановка по книга? А книга по филм или пиеса?
По принцип съм гледала филми по книги, разбира се, но ги възприемам много различно и не ги свързвам. При „Мечтатели“, например, може би филмът е по-силен от книгата. Направи ми впечатление също „Крадецът на книги“, екранизацията е добра, по мое мнение. Книгата също. Каня се да гледам „Парфюмът“, книгата е написана невероятно добре, интересно ми е филмовото отражение. Искам да изгледам и постановка по текст на Йордан Радичков. Все още не съм.

С кой писател би се запознал на живо?
Бих се запознала наново с Валери Петров. Бях малка, когато му стиснах ръката и нямах какво да му кажа. Поне бих му благодарила, ако имах възможност.

Eлектронни, хартиени издания или аудиокниги? А може би и трите?
Само хартиени издания. Засега.

Държиш ли да прочетеш главата докрай, преди да оставиш книгата, или можеш да спреш по всяко време?
По възможност да прочета главата.

Ако в книгата, която четеш, главните герои те дразнят, може ли все пак да се нареди сред любимите ти?
Нямам пример за любима книга с дразнещи персонажи, някак се изключват взаимно двете неща.

Какво четеш и/или слушаш в момента?
Илф и Петров – „Светла личност“.

Коя е последната книга, която си купи?
Докато отговарям на въпросите, се замислих, че нямам поглед над някои части от френската поезия. Тъкмо си поръчах Антология на съвременната френска поезия, издание от 66-а година.

С коя книга би казал „обичам те“?
Хмм. „Автобиография на Бранислав Нушич“.

От тези хора, които четат само по една книга ли си, или можеш да четеш по няколко наведнъж?
Чета по няколко наведнъж. Да кажем, че чета емоционално, освен по работа, чета в зависимост от емоционалното си състояние. Имам книги, които ме чакат, други, които не съм довършила…

Как организираш книгите в библиотеката си? (по жанр, заглавие, име на автора, т.н.)
По принцип обичам да групирам неща, но у нас книгите са групирани по-наедро. Книги за децата, много място за художествени албуми, книги на чужди езици и всички останали не подлежат на строй.

Има ли книга или автор, които препоръчваш отново и отново на всичките си приятели?
Да, разказвам на хората за Роалд Дал, за Валери Петров, Йордан Радичков, за Ромен Гари, напоследък се случи така, че направих корици за няколко сборника на Уди Алън и понеже ги бях чела преди време, сега си ги припомних и също препоръчвам. Смехът е за препоръчване. Препоръчвам често и приказките на Фани Пейчева.

Всички материали от рубриката Как четеш можете да намерите тук.

Можете да купите изброените в материала книги и други ненамалени продукти от Ozone.bg с код за отстъпка azcheta23q1.

Вижте всички участници в рубриката ни „Как четеш“ тук.