fb
Как четешСпециални

Как четеш: Дамян Христов

8 мин.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

дамян христов

Дамян Христов е дипломиран жулналист и ПР, създател на първия и в момента най-голям сайт за книги-игри. Подчертания му афинитет към тях си личи и от факта, че е преводач от английски на първото издание на Dungeons & Dragons. Известен е в гейм средите и медиите, остава му време дори и за лични проекти. А днес ще го разпитаме за най-важните художествени книги, които са го изградили като читател.

Какво са книгите за вас?
Чета най-вече специализирани издания за игри, но си падам и по-художествени книги, включително чета и комикси от време на време. За мен книгите са несравнимо удоволствие и ги предпочитам пред дългото зверене в монитора. Честно казано, в Интернет няма всичко и доста от нещата, които търся, ги намирам само на хартия. Не ми е проблем да чета, вместо да се ровя в Google. Даже избягвам да търся в търсачките… Ако човек иска да се посвети на нещо, трябва да се научи да чете, неизбежно е!

Коя е книгата, която най-силно ви е повлияла? Или книгата, която най-силно ви е накарала да се е замислите да промените нещо в живота си?
То не е една, а цели три книги. И трите ми повлияха в различни насоки. Те са толкова разностранни, че нормален читател няма да открие връзка между тях. Става дума за „Властелинът на пръстените”  (тук включвам и „Хобит”, която ми е №1 евър), романът–пророчество „1984” на Джордж Оруел ( четох го на 20 години, после си мислех, че следят и мен!) и по-ведро-младежката „Спасителят в ръжта” на  Селинджър (четох я на 24-25 години, но все пак ме впечатли доста). За мен тези три книги са основополагащи, съжалявам за този, който още не ги е чел…

Похапвате ли докато четете? Ако го правите, коя е любимата ви “храна за четене”?
Абсурд! Никога не мисля за ядене, докато чета. Самата идея да ям и да държа книга ме отвращава!

Какво обичате да пиете, докато четете?
Не мисля за пиене и ядене, докато чета книги! Рязко държа на разделението дух – тяло!

Отбелязвате ли си някакви пасажи и моменти от книгите или идеята да драскате в нея ви ужасява?
Никога не драскам в книгите си. Аз чета книги-игри (в тях има дневници, знаете), но тях също не драскам. Самата мисъл да драскам в книга, ми е антипатична. Всичко пазя и подреждам.

Как отбелязвате последната прочетена страница – книгоразделител, кучешки ушички (като прегъваш листа отдолу), оставяте книгата отворена?
Може да звучи откачено, но помня до коя страница съм стигнал при всяка книга. И тъй като не е лесно да се помни толкова, често затварям книгата на кръгли страници (50, 100, 120 и т.н.), за да мога после да се ориентирам къде съм. Не ползвам разделители нито нагъвам страниците.

Художествена или нехудожествена литература? Или и двете?
И трите ми най-яки книги евър по-горе са чисто художествени. Но аз всъщност не си падам толкова по романи, колкото по специализирани и научни трудове. Но тях открих след 30-тата си година, дотогава наблягах на художествена. Ето защо любимите ми топ 3 книги са в този стил. Но избягвам художествени вече. Просто вместо да се боря със стила на даден автор, директно чета повече публицистика. Честно казано, претенциозен съм и не чета кво да е, дори да е масово популярно. Например, купих си „Игра на тронове” (излъгах се по-скоро), но нито съм я чел, нито гледал сериала…

Електронни или хартиени издания? Или и двете?
Електронните си ги принтирам на хартия. Сега ще си вземам и лазерен принтер, защото много пари за ксерокс ми отиват. Купувам си книги на хартия най-вече, мразя да чета от монитора, по-горе казах.

Държите ли да прочетете главата до края, преди да оставите книгата, или можете да си спрете по всяко време?
С моя метод на кръглите страници (50, 100, 120 и т.н. виж по-горе) свикнах да зарязвам книгите почти по всяко време, без да ми пука, че накъсвам сюжета, но тъй като не чета романи, не ми пречи особено.

Можете ли да захвърлите книгата, ако авторът или самият текст ви дразни?
Уважавам всяка една книга, която съм закупил, или по някакъв начин е попаднала в личната ми библиотека. Ето защо дори да зарежа някоя (най-вече и сигурно, защото ми е попаднала по-интересна от нея), някой ден със сигурност ще се върна към първата. Личната ми мечта е да прочета всички книги в библиотеката ми от кора до кора. И тъй като имам голяма библиотека, по-скоро това май е утопия.

Ако в книгата, която четете главните герои ви дразнят, може ли все пак да се нареди сред любимите ви книги?
Вече си имам три любими книги и никоя друга няма шанс да се нареди сред тях. Но ако говорим за „любими” книги в общ контекст, има книги и книги. Една книга може да ми е любима заради нещо конкретно в нея, а друга да ми е харесала като история, но пък да няма нищо ценно в нея освен сюжет.

Какво четете в момента?
В момента чета две книги едновременно – и двете са документални. Едната е „Наръчник за Световната конспирация” на Дейвид Айк (изданието на „Бард”), а другата е една рядка книга, която вероятно никой не притежава в България. Става дума за книга, чието заглавие няма да ви говори нищо, но за мен е ценна, защото в нея става дума за разследване на убийство на геймър в ролевите среди в края на 70-те в САЩ. Все пак, книгата се казва The Dungeon Master и неин автор е Уилям Дийр. За тази книга научих от романа „Хартиени градове” на Джон Грийн и се позаинтересувах за нея. Моето издание е от 1984 година, на английски, с което се сдобих от чужбина чрез Amazon. Препоръчвам сайта за колекционери.

Коя е последната книга, която си купихте?
Вчера ми дойде една друга американска книга от Amazon. Става дума за игрови модул на английски от системата на ролевата игра Dungeons & Dragons. Изданието е 256 стр. с твърди корици и голям формат, вкл. на английски. Снощи цяла вечер го разучавах, защото то не се чете по познатия ни начин.

От тези хора, които четат само по една книга, ли сте или можете да четете по няколко наведнъж?
Чета активно, стигал съм до 5 книги едновременно. Ако помниш какво четеш, е купон.

Имате ли си любимо място/време за четене?
Чета си на моето легло в стаята ми, с включена нощна лампа, ако е тъмно. Най-вече вечер, през деня съм онлайн или по работа, но след 21 часа изключвам всичко и чета поне до полунощ. Понякога съм чел до 4-5 часа сутрин, особено, ако книгата ме увлича. Не може да се сравни с висенето онлайн до това време. Препоръчвам на всички да четат книги, вместо да се зомбират пред компютъра, особено в малките часове. И без това по това време във Facebook няма активност, пробвайте с книга! Яко е!

Какво предпочитате – поредици от книги или самостоятелни издания?
Бих препоръчал серията For Dummies, но тя е научна. Ако говорим за художествена литература, отдавна не съм чел поредици. Едно време бях фен на „Хрониките на Амбър”, „Мисия Земя”, „Светът на Диска” и други. Не съм в течение за съвременните поредици, за мен са пълна загуба на време…

Има ли книга или автор, които препоръчвате отново и отново на всичките си приятели?
Аз насърчавам активно да се играят ролеви игри и да се социализира чрез тях. Който ги е играл, знае за какво иде реч. Колкото до книгите, не считам моя вкус за стандартен. Ето защо избягвам да давам съвети за книги и автори. Посочих любимия ми топ 3 по-горе. Всъщност, да, той става за четене (смее се).

Как организирате книгите в библиотеката си? (по жанр, заглавие, име на автора, т.н.)
Може да звучи банално, но книгите си ги подреждам по големина и заемащ обем. Дебелите при дебелите, тънките и джобния формат, при джобния формат. Разбира се, ако все пак има поредица, гледам да я спазя в реда, те обикновено са еднакви като обем в същата серия. По-естетически е.

[ + ]