fb
Как четеш

Как четеш: Диана Алексиева

6 мин.
Diana Alexieva

Diana AlexievaДиана Алексиева е български журналист. Била е телевизионна водеща или редактор на редица известни предавания. Стартира своята кариера с предаването за електронна музика „Метрополис“ по БНТ, после работи в музикална телевизия ММ, а след това беше водеща на предаването за поп-рок хитове „Българският топ 100” по BTV. 

Отскоро Диана започна нов независим проект- онлайн сайта Interview.To, където всяка седмица прави интервю със знакови личности в България от света на киното, музиката, театъра, спорта.  Камен Донев, Кирил Домусчиев, Мариан Вълев и Рушен Виденлиев са късметлиите до момента, които са отговорили на въпросите й.

В личен план Диана има връзка с актьора Захари Бахаров, с когото имат две деца- Максим и Кая. Ние знаем, че Диана обича да чете Дж. К. Роулинг и биографични книги, но решихме да я попитаме за още подробности относно това как чете. Ето какво ни сподели тя, когато застана от другата страна на микрофона:

Какво са книгите за теб?

Част от съществуването ми. Почти не си спомням възраст или място, на което не съм чела и носила книги. Може би имаше един период, в който ги замених с телевизията, по-скоро заради професионални причини и липса на време. Но удоволствието от завръщането към четенето беше огромно.

Коя е книгата, която най-силно ти е повлияла ? Или книгата, която най-силно те е замислила и те е накарала да промениш нещо в живота си ?

Нашето поколение отрастна с книгите на Астрид Линдгрен и Ерих Кестнер, после бяха Карл Май и Майн Рид, в пубертета открих Стивън Кинг и Джеймс Клавел, които направо ми махнаха главата. Но всъщност историите, които истински докосват сърцето ми всеки път, са на Габриел Гарсия Маркес и Исабел Алиенде. За мен те са истински големи разказвачи. И ужасно съжалявам, че не успях да се срещна с нея, когато беше в София. Надявам се, да имам втори шанс.

Похапваш ли докато четеш? Ако го правиш, коя е любимата ти “храна за четене”?

Сега вече не, защото чета в късните часове, но храната направо си е част от четенето. Дори, когато сядах с нашите на вечеря, пак мъкнех по някоя книга. А Карлсон задължително четях с ореховки и кисело мляко. Закон. Дори и сега съм като кучето на Павлов, като чуя Карлсон и ми се прияждат ореховки.

Какво обичаш да пиеш, докато четеш?

Виж, пиенето не е задължително по време на четене.

Отбелязваш ли си някакви пасажи и моменти от книгите или идеята да драскаш по книгата те ужасява?

Никога не съм драскала върху книга, изобщо мачкането, писането, сгъването на страници ми е адски неприятно и гледам да не го правя. Но не съм някакъв маниак или педант на тема „пазене на книги“. Книгата си има свой живот и си остарява по свой си начин.

Как отбелязваш последната прочетена страница – книгоразделител, кучешки ушички (като прегъваш листа отдолу), оставяш книгата отворена?

Предпочитам да оставя книгата отворена или да сложа нещо, което ми е под ръка, между страниците. Много пъти съм опитвала с книгоразделител, купувала съм си десетки пъти, но все ги губя някъде.

Художествена или нехудожествена литература? Или и двете?

Художествена.

Eлектронни или хартиени издания? Или и двете?

Хартиени. Старомодна съм. Обичам книжарниците, понякога влизам просто така, за настроение, да отворя някоя книга, да разгледам, да подишам мириса на хартия. Мога да изкарам часове в някоя книжарница. Но пък за дълго пътуване е доста по-удобен електронния вариант.

Държиш ли да прочетеш главата до края, преди да оставиш книгата, или можеш да си спреш по всяко време?

Зависи от книгата, ако ми е интересна и имам време, не спирам , докато не я изчета цялата.

Можеш ли да захвърлиш книгата, ако авторът или самият текст те дразни?

Определено, има толкова много книги и никакво време. Макар че, скоро се случи да мъча една книга докрай, само заради грандиозната реклама около нея. И все очаквах нещо все пак да се случи, бях сигурна, че не може да е просто толкова тъпа и толкова популярна….но не би…

Ако в книгата, която четеш главните герои те дразнят, може ли все пак да се нареди сред любимите ти книги?

Зависи в какъв аспект „ме дразни“. Ако е зле измислен, зле написан герой, най-вероятно и книгата е такава. Тогава я оставям.

Какво четеш в момента?

„Домашни правила“ на Джоди Пико и „Мидълсекс“ на Джефри Юдженидис.

Коя е последната книга, която си купи?

„Копринената буба“ – Робърт Галбрейт, Дж. К. Роулинг пише еднакво добре и за деца и за възрастни, „Брачната фабула“, „Мъжът от съседния гроб“ и „Джинджифиловата къща“. Очевидно скандинавската вълна не подминава и мен. И едно страхотно издание на „Алиса в страната на чудесата“. Обожавам как художниците се упражняват да я илюстрират и вече съм заформила малка колекция. Оправдавам се, че са за децата, но е ясно, че са по-скоро моя страст.

От тези хора, които четат само по една книга, ли си или можеш да четеш по няколко наведнъж?

Предпочитам да чета по една наведнъж, но сега възможността да чета ме сварва на различни места и се случва да съм на няколко книги до средата…както и в момента, всъщност.

Имаш ли си любимо място/време за четене?

Предпочитам да съм в леглото, но правя всякакви компромиси в името на четенето.

Какво предпочиташ – поредици от книги или самостоятелни издания?

Няма значение, стига да са добри. Понякога поредиците разочароват.

Има ли книга или автор, които препоръчваш отново и отново на всичките си приятели?

Маркес, но всъщност всички хора на моята възраст са го чели. От книгите, които излязоха в последно време – „Вила с басейн“ и „Вечерята“ на Херман Кох. Не е са нещо, което ще помня цял живот, но определено са книги, които изчиташ на един дъх.

Как организираш книгите в библиотеката си? (по жанр, заглавие, име на автора, т.н.)

Не ги организирам.

Снимка : Павел Червенков