fb
Как четешСпециални

Как четеш: Илия Илиев

6 мин.

Илия Илиев е познато лице от екрана на Българската национална телевизия, където работи от почти осем години. Макар и с профил на спортен журналист, през това време приема предизвикателства и в други ресори на журналистическата работа. Извървява пътя от репортер и редактор до водещ на сутрешен блок, лайфстайл токшоу, новини, спортни емисии и обзорното предаване „Арена Спорт“, което се излъчва всяка неделя в 12:30 ч. За обществената медия Илия е отразявал две европейски и две световни първенства по футбол, както и три олимпийски игри. По време на европейските футболни финали, всеки делничен ден Илия събуждаше зрителите с предаването „Сутрин с УЕФА Евро 2020“ по БНТ 1. Още в началото на своята кариера, той сбъдва мечтата на всеки спортен журналист, като взема интервю от легендата на футбола Диего Марадона за вестник „24 часа“. Извън телевизията Илия е щастлив със своята половинка – Мина, която е част от групата на Стефан Димов – „5-те Сезона“. Двамата са горди родители на 3-годишната Ева.

Коя е книгата, която най-силно ти е повлияла? Или книгата, която най-силно те е замислила и те е накарала да промениш нещо в живота си?
Не знам. Брои ли се за книга учебникът по български език (смее се)? Защото любовта ми към спорта се преплете с любовта ми към българския език и литературата и това определено изигра решаваща роля да бъда на мястото, на което съм в момента. Ако трябва да съм сериозен, по-скоро се вдъхновявам от личностите в книгите, независимо дали са плод на въображението на автора или са реални.

Похапваш ли, докато четеш? Ако го правиш, коя е любимата ти “храна за четене”?
Не обичам да хапвам по време на четене, защото ме е страх да не изцапам някоя страница. За да не се изкушавам, най-често чета в леглото, защото в спалнята не вкарвам храна.

Какво обичаш да пиеш, докато четеш?
Виж, пиенето е доста приятна съпътстваща част на четенето, дори и в леглото. Сутрин залагам на чаша кафе, но да си призная – любимото ми време за четене е вечер. След напрегнат и дълъг ден, обичам да се отпусна удобно в креслото с хубава книга и чаша уиски.

Отбелязваш ли си някакви пасажи и моменти от книгите, или идеята да драскаш по книгата те ужасява?
Не, не бих си помислил да драскам по книгата. Честно казано, не си записвам, но винаги когато прочета нещо, което ми направи впечатление, бързам да го споделя на Мина.

Как отбелязваш последната прочетена страница – книгоразделител, кучешки ушички (като прегъваш листа отдолу), оставяш книгата отворена?
Обикновено отбелязвам с първата бележка, която ми попадне. А на тези малки листчета вкъщи най-често пише какво съм имал да правя през деня или някоя тренировъчна програма за някого, който тренира в спортния ми клуб High Level Academy.

Художествена или нехудожествена литература? Или и двете?
И двете.

Eлектронни, хартиени издания или аудиокниги? А може би и трите?
Традиционалист съм и залагам на хартиени книги. Пробвал съм и електронни, но някак не мога да се съсредоточа. А и честно казано, в ежедневието ми постоянно гледам в екрани и телефони, така че всяка възможност да не го правя е добре дошла.

Държиш ли да прочетеш главата докрай, преди да оставиш книгата, или можеш да си спреш по всяко време?
По-скоро не обичам да спирам по средата на страницата. Държа да я дочета, да отгърна на новата и тогава да преустановя четенето.

na-iztok-ot-raya

Можеш ли да захвърлиш книгата, ако авторът или самият текст те дразни?
Смятам, че ако не харесвам даден автор, по-скоро няма да започна книгата. Но ако се случи така, че самото съдържание не ме удовлетворява, проявявам търпение, но то не е безкрайно.

Ако в книгата, която четеш, главните герои те дразнят, може ли все пак да се нареди сред любимите ти?
Да, може. Всичко, което предизвиква у мен ярки емоции, независимо в каква крайност са те, оставя следа в съзнанието ми. Най-лошо е, ако героите предизвикват апатия. Тогава нямат шанс.

Какво четеш в момента?
„Цялото кралско войнство“. Това е една книга, за която през годините все не ми оставаше време, но сега го намерих.

Коя е последната книга, която си купи?
Биографията на Диего Марадона. Срещата с този човек остави ярка следа у мен.

От тези хора, които четат само по една книга ли си, или можеш да четеш по няколко наведнъж?
Определено една. Не обичам да си разделям вниманието между много неща.

Имаш ли си любимо място/време за четене?
Имам много любими места, вече споменах за креслото вечер. Но от известно време даже се зароди нещо като традиция. Двамата с Мина си избираме книга, която да четем заедно, докато пътуваме – аз шофирам, а тя чете на глас. Това е моят вариант на аудиокнига.

Какво предпочиташ – поредици от книги или самостоятелни издания?
Няма значение.

Има ли книга или автор, които препоръчваш отново и отново на всичките си приятели?
Ако трябва да посоча един автор, това е Джон Стайнбек. Казвам го заради „За мишките и хората“, „На изток от рая“, „Улица Консервна“, „Благодатният четвъртък“. Всички те провокират човешкото съзнание и те карат да мислиш под друг ъгъл.

Как организираш книгите в библиотеката си? (по жанр, заглавие, име на автора, т.н.)
Подредени са по-скоро по жанрове. Казвам по-скоро, защото напоследък малко сме развалили подредбата. Причината е, че мястото не ни стига и в момента планираме разширяване на библиотеката.

Снимка: Десислава Кюлелиева

Можете да купите изброените в материала книги и други ненамалени продукти от Ozone.bg с код за отстъпка azcheta21q3. Вижте всички кодове за отстъпка за читателите на „Аз чета“.