fb
Как четешСпециални

Как четеш: Камелия Захариева

5 мин.
Снимка: Христина Чопарова - основателка на сайта - "Ние ви чуваме"

Камелия Захариева е начален учител и xyдoжecтвeн pъĸoвoдитeл нa гpyпa пo cинxpoннo пeeнe и тaнци  в cтoличнoтo Спeциaлнo yчилищe зa yчeници c yвpeдeн cлyx „Πpoф. Д-р Дечо Денев“. Участвала е в различни национални и международни сценични представяния с песни, танци и театрални постановки. Преподава и към училищни школи, като нейната философия на преподаване е: „превръщане на учениците в активни участници, следващи своите възможности – „Аз мога, аз знам, аз правя“. Освен това е инструктор по Зумба и по танцова терапия към проекта ‘Dancing with health‘ и жестов преводач по заместване в bTV – централна емисия новини. Често се включва и в различни проекти по програма „Еразъм“, а на 19 септември ще бъде част от събитието „#ЧестноКазано за жестомимичния език“ – една отлична възможност да се разкаже за българския жестов език, а участниците да се докоснат до основни знаци от него.

Вижте какво споделя Камелия за читателските си навици и книгите, които са й повлияли и които не спира да препоръчва.

Коя е книгата, която най-силно ти е повлияла? Или книгата, която най-силно те е замислила и те е накарала да промениш нещо в живота си?
Най-силно влияние върху мен оказа книгата на Айн Ранд„Изворът“. Тя е като една малка всекидневна библия – трябва да я четеш внимателно, на няколко места и по няколко пъти да препрочиташ определени абзаци, за да откриеш своя пътеводител. Много силна книга.

Izvorat Ayn Rand

Похапваш ли, докато четеш? Ако го правиш, коя е любимата ти “храна за четене”?
Докато чета, само чета, за да мога да вникна в съдържанието – не отхапвам нищо.

Какво обичаш да пиеш, докато четеш?
Основно по принцип пия само вода. Зависи по кое време се отдавам на чететнето. Ако е сутрин или на обяд, до мен задължително стои водата, но ако е вечер и вече съм си легнала, не пия нищо. Ако има време в почивните дни, сутрин се отдавам на чететнето с чаша кафенце в леглото :)

Отбелязваш ли си някакви пасажи и моменти от книгите, или идеята да драскаш по книгата те ужасява?
Не драскам по книгите. Ако има нещо, което да ме грабне от дадена книга, си го снимам или записвам.

Как отбелязваш последната прочетена страница – книгоразделител, кучешки ушички (като прегъваш листа отдолу), оставяш книгата отворена?
Имам уникален книгоразделител – ръчно изтъкан от една приятелка, която изработва чипровски килими. С него отбелязвам до къде съм стигнала и винаги е до мен.

Айн Ранд - "Атлас изправи рамене", първа част

Художествена или нехудожествена литература? Или и двете?
И двата вида литература си имат своите специфики и своята магия. Обичам да чета различни жанрове и да откривам нови неща.

Eлектронни, хартиени издания или аудиокниги? А може би и трите?
Предпрочитам хартиените издания и ако вече нямам място къде да поставя книгите, ги подарявам на близки приятели, за които знам, че обичат да четат.

Държиш ли да прочетеш главата докрай, преди да оставиш книгата, или можеш да си спреш по всяко време?
Винаги довършвам главата докрай – това даже ми е ориентир докъде да спра с четенето преди да заспя. Не обичам да не довършвам започнатото.

Можеш ли да захвърлиш книгата, ако авторът или самият текст те дразни?
Обикновенно дочитам книгите докрай – ей така на инат, дори когато не ми харесват. Винаги им давам последен шанс :)

Ако в книгата, която четеш, главните герои те дразнят, може ли все пак да се нареди сред любимите ти?
Много трудно ще ми стане любима, ако не ме е грабнала. Ще я прочета, но след това със сигурност ще я подаря или даря, за да намери своя си човек.

Какво четеш в момента?
В момента чета „Змей закрилник“ от Симона Панова. Давам шанс на българските автори.

Коя е последната книга, която си купи?
Последната книга, която купих, беше от скорошния панаир на книгата. Нея чета в момента – „Змей закрилник“.

От тези хора, които четат само по една книга ли си, или можеш да четеш по няколко наведнъж?
Не мога да чета по няколко книги наведнъж. Винаги довършвам една книга и след това започвам нова.

Имаш ли си любимо място/време за четене?
Напоследък, поради липса на време през деня, чета в леглото преди да заспя. Сутрин също чета в леглото, но с чаша кафенце – когато имам време.

Какво предпочиташ – поредици от книги или самостоятелни издания?
Нямам някакви определени предпочитания – мога да чета и поредици, и самостоятелни книги и да се отдам еднакво сполучливо. Ако са поредици – изчитам всички части преди да ги оставя.

Има ли книга или автор, които препоръчваш отново и отново на всичките си приятели?
Със сигурност бих препоръчала – „Изворът“ на Айн Ранд – въпреки че трябва да се чете бавно и съсредоточено, защото на места е леко трудна за разбиране, ако ги минеш само веднъж. Също така препоръчвам всички книги на Камелия Кучер – уникална българска авторка, а книгите ѝ са грабващи и вдъхновяващи.

Как организираш книгите в библиотеката си? (по жанр, заглавие, име на автора, т.н.)
Нямам точно обособена библиотека – и като една неорганизирана Дева при мен се наблюдава пълен хаос и честно казано не подреждам книгите по определен начин.

Можете да купите изброените в материала книги и други ненамалени продукти от Ozone.bg с код за отстъпка azcheta22q3. Вижте всички кодове за отстъпка за читателите на „Аз чета“.

[ + ]