fb
БългарияНовини

Камелия Кучер: „Сън“ е роман за стените, които поставяме пред себе си

4 мин.
Камелия Кучер

„Сън“ е роман за стените, които поставяме пред себе си и после цял живот не можем да прескочим. Това е една история за вътрешните ни борби, каза писателката Камелия Кучер при онлайн представянето на новия си роман.

Авторката гостува виртуално на Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Враца в първата от серия срещи, подготвени от библиотеката и „Аз чета“. Онлайн книжни срещи ще излъчваме през ноември и декември с водещ дирекора на врачанската библиотека – Силвия Павлова.

Третата книга на Камелия Кучер – „Сън“ – има и прилики, и разлики с предишните ѝ две произведения – „Дом“ и „Нощ“ (и трите издадени от „Хермес“). Според нея си приличат по това, че обхващат и носят сходен дух и в тях има мечтателност. Действието в романа се развива в Лисабон, Португалия – място, на което Камелия със сигурност иска да се върне. В него историите на три семейства се преплитат на фона на диктатурата на Салазар, Революцията на карамфилите и фадото. „Сън“ се различава от другите книги на авторката по обем – тя е почти два пъти по-голяма, и по сюжетната линия – разказва семейна история. В книгата се преплитат съдбите на три семейства и образите са по-противоречиви. Камелия е привлечена от идеята да изследва именно междусемейни отношения – брат и сестра, баща и син. И успешно го и постигнала в новата си книга.

За нея описването на чужди места, далеч от родните, носи предизвикателства, но разказването на истории от нашата действителност ѝ се струва далеч по-трудно.

„Когато описваш чужди места, не си обременен от злободневието, от историята, докато вече в родното ти място тази обремененост я има. И тогава няма как да е описана толкова красива. Ако пиша са родното си място, ще се изправя пред вътрешна борба с мен самата. Въпреки това, вече се надявам, че четвъртият ми роман ще бъде български“, обясни Камелия.

За писателката вечерите са най-продуктивни. Понякога ѝ се случвало сънищата ѝ да оформят мислите и вдъхновението ѝ.

След себе си Камелия определя съпруга си като най-големия ѝ критик, дори той е и първият читател на ръкописите ѝ. Стела, София и Даниел пък са нейните три деца, на които е посветен и романът „Сън“.

„Иска ми се някой ден те да прочетат романа и да успеят да разберат това, което съм вложила като смисъл за тях тримата – винаги да се държат заедно“, сподели писателката.

Камелия е обмисляла и бъдещето филмиране на романите си и е сигурна, че ако един ден тази мечта се реализира, режисьор ще бъде Яна Титова. Тя е работила и по двата трейлъра на книгите „Нощ“ и „Сън“. Камелия Кучер издава своя дебютен роман „Дом“ през 2018 г. след години пътуване по света. Живяла в Русия, Испания, Швейцария и Франция, тя завършва образованието си в Женева, преди окончателно да се завърне със семейството си в България. Любовта към думите съпровожда целия живот на Камелия. Година след публикуването на „Дом“ сред най-четените заглавия на български писатели се нареди и втората ѝ книга „Нощ“ – една вълнуваща история, започнала в Рим по време на Втората световна война. Двете книги имат вече по няколко издания и са сред номинациите за най-престижните литературни награди.

Целия разговор можете да гледате тук:

Можте да поръчате и трите книги на Камелия Кучер – „Дом“, „Нощ“ и „Сън“ – с отстъпка от Ozone.bg, като ползвате код AZCHETA20Q4.

Вижте още:

Яна Титова засне трейлър за „Сън“ – третия роман от Камелия Кучер

Камелия Кучер: Гръбнакът на една демократична държава е в независимите институции

Камелия Кучер тръгва на национално турне

„Нощ“ – вторият превъзходен роман на Камелия Кучер

Камелия Кучер: Благодарение на „Нощ“ научих, че наистина съм писател

Камелия Кучер препоръчва: 10 книги за живота по време на Втората световна война

Новата книга на Камелия Кучер „Нощ“ с впечатляващ трейлър [видео]

За всеки човек има книга, знаете ли? И рано или късно тя винаги го намира – из „Нощ“ от Камелия Кучер [откъс]

Епизод 6 на „Книжният подкаст“, в който си говорим с Камелия Кучер за втория ѝ роман “Нощ“

Камелия Кучер: Домът на душата ми е там, където е моето семейство