fb
Как четешСпециални

Как четеш: Катя Василева

6 мин.
Снимка: Луиза Лазарова

Катя Василева е радио журналист – разпознаваем глас от ефира на Радио София, водещ на предаването „Ритъмът на столицата“ и PR на Българското национално радио. Създател на отличения два пъти поред с PR Приз през 2021 и 2022 за комуникационен проект на медия „257 podcast“. Катя има дългогодишен професионален опит в сферата на маркетинга и комуникациите. Работи по мащабни проекти на водещата музикално-продуцентска компания Монте Мюзик. От 20 години е част от PR екипа на Международния София Филм Фест. Член е на Съвета на жените в бизнеса в България и преподавател по „Бизнес етикет и мултикултурна комуникация“ в Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Казва, че извън всички професионални роли в живота е мечтаещ реалист, който не си поставя ограничения, живее, сбъдва и доказва, че всичко зависи от теб самия и вярва в хората.

Коя е книгата, която най-силно ти е повлияла? Или книгата, която те е накарала да промениш нещо в живота си?
Последната книга, която ме накара да променя перспективата си, е „Лидерство. Стратегия и тактики – полеви наръчник“ от Джоко Уилинг. Той е бил военноморски тюлен в продължение на 20 години, създател на един от най-впечатляващите подкасти – JOCKO PODCAST. Тази книга е пълна с решения за всяка ситуация. Обръща внимание с конкретни реални примери върху неща, върху които понякога рядко се замисляме. Всеки има нужда от тази книга, особено ако иска да бъде или се смята за лидер. Светът днес има нужда от истински лидери, които да проявят истински кураж, уязвимост, решителност и да движат света напред и чрез малките съвсем незабележими неща, които често обръщат света.

Отбелязваш ли си пасажи и цитати, докато четеш, или идеята да драскаш по книгата те ужасява?
Въпреки че имам чисто визуална памет и винаги помня къде точно съм прочела нещо интересно, обичам да си подчертавам с молив важни моменти, ценни мисли и да се връщам към тях. Това ми създава усещане за по-голяма близост с книгата.

Сподели ни любимия си или последния отбелязан цитат.
„Трябва да се научите да не ви пука, защото егото може да е много късогледо.“

Художествена или нехудожествена литература предпочиташ? Или и двете?
Много зависи от емоционалното ми състояние, времето, с което разполагам. За мое огромно съжаление книгите, които чета напоследък, са нехудожествени. Опитвам се да наваксвам художествените с аудиокниги и така да намирам време и за тях.

Какво място заема поезията в живота ти? Имаш ли любима стихосбирка?
Много обичам поезията. Понякога и аз се изразявам в рима. Обичам стиховете на Вапцаров. И да мога да кажа, че той ми е любим.

Любима екранизация или театрална постановка по книга? А книга по филм или пиеса?
Тази година се отбелязват 100 години от рождението на един от знаковите режисьори в българското кино – Въло Радев. Оказа се така, че първо бях гледала екранизацията му по „Осъдени души“ на Димитър Димов. Не просто един от най-емблематичните филми в българското кино, не просто класика. Шедьовър.

С кой писател би се запознал на живо?
Не съм човек, който има кумири. Колкото и странно да изглежда, гледам на ярките личности – т.нар. „звезди“, като на успели хора, но все пак хора – със своите страхове, лични истории, предимства и недостатъци. В този смисъл е ценно всяко познанство на живо.

Eлектронни, хартиени издания или аудиокниги? А може би и трите?
Напоследък аудиокнигите, защото мога да слушам, докато карам колело, пътувам или върша нещо друго, което не изисква особена концентрация. Но истински и най-много ценя книгите на хартия. Няма нищо по-ценно, вълнуващо и омагьосващо от общуването с хартиената книга – вечер в леглото или пък сутрин, докато цялата къща спи през уикенда.

Държиш ли да прочетеш главата докрай, преди да оставиш книгата, или можеш да спреш по всяко време?
Има книги, които не мога да оставя, и е имало моменти, когато съм била зверски изморена и съм хващала книгата и така ме е завладявала, че съм чела глава след глава, докато накрая очите ми сами се затворят. Така че много зависи от книгата. Но обикновено довършвам главата.

Ако в книгата, която четеш, главните герои те дразнят, може ли все пак да се нареди сред любимите ти?
По-скоро не. Книга без вдъхновяващи главни герои може да ми е любима, само ако няма герои и носи друго ценно съдържание.

Ако в книгата, която четеш, главните герои те дразнят, може ли все пак да се нареди сред любимите ти?
По-скоро не. Книга без вдъхновяващи главни герои може да ми е любима само ако няма герои и носи друго ценно съдържание.

Какво четеш и/или слушаш в момента?
„Изкуството на дипломацията“ на Франк Науман.

Коя е последната книга, която си купи?
Последната книга, която си купихм беше за подарък на мой близък приятел – „Сонети“ на Шекспир – двуезична. А аз обичам да чета книги от библиотеката. Времето, прекарано в библиотеката, е част от живота на книгата и общуването с нея.

С коя книга би казал „обичам те“?
С всяка добре подбрана за конкретния човек с отношение към него.

От тези хора, които четат само по една книга ли си, или можеш да четеш по няколко наведнъж?
От последователните съм и чета по една книга. Ако захвана втора, е защото съм имала нужда от конкретни отговори.

Как организираш книгите в библиотеката си? (по жанр, заглавие, име на автора, т.н.)
Голямата ми дъщеря ги организира напоследък в библиотеката. Аз ги „организирам“ на нощното си шкафче :)

Има ли книга или автор, които препоръчваш отново и отново на всичките си приятели?
„Лидерство. Стратегия и тактики – полеви наръчник“ от Джоко Уилинг е от книгите, които напоследък много препоръчвам.

Всички материали от рубриката Как четеш можете да намерите тук.

Можете да купите изброените в материала книги и други ненамалени продукти от Ozone.bg с код за отстъпка azcheta23q1.