fb
Как четешСпециални

Как четеш: Мирена Керезова

6 мин.
Мирена Керезова
Мирена Керезова

Вече познавате Мирена Керезова от няколкото й текста за „Аз чета“. От година обаче голяма част от вниманието й, а и текстовете й, отиват за нейния сайт за театрални новини – LoveTheater.bg (което е нещо като „Аз чета“, но за театър). Мирена се занимава професионално с PR и е част от екипа на PRoPR Агенция, а именно нейната голяма любов към театъра ни накара да изберем нейните отговори за „Как четеш“ в Дните на любовта.

Какво са книгите за теб?
Има хора, които не могат да се сдържат да не отправят поглед през прозорец, в който се вижда домът на друг човек. Е, за мен книгата е позволеният, непсихопатичен начин да го направиш. Заставаш на около крачка разстояние от героите и гледаш и чуваш всяка тяхна дума, а дори и мисъл.

Ако не си страничен наблюдател, книгата е възможност да заживееш живота на друг – не просто да присъстваш, а да го изживееш. Книгата е и начин да научиш нови неща за себе си, за живота, за работата си. Чрез нея дори можеш да придобиеш опит, без сам да си “чупиш главата”.

Коя е книгата, която най-силно ти е повлияла? Или книгата, която най-силно те е замислила и те е накарала да промениш нещо в живота си?
Като че ли не съм този тип човек, който да прочете нещо и това да преобърне живота му. Но като се замисля, когато бях малка, прочетох “Вещиците” на Роалд Дал и това повлия на един дълъг период от живота ми. В него с моята най-добра приятелка си мислихме, че сме вещици, и правихме всевъзможни магии. Това, разбира се, продължи, докато не прочетохме някакъв безумен роман за тийнейджърки шпионки и тогава…станахме тайни агенти.

Ако трябва да говоря за книга, която ми е повлияла на действията в живота, това е книгата със звучното име “Кльощавата кучка”. Прочетох я едно лято, докато работех на морето. Тя беше написана от две жени, които са веганки. В нея имаше описания на жестоки неща, свързани с животинската храна. След тази книга реших да стана вегетарианка и спрях да ям месо за повече от 2 години.

В началото на първи курс в университета, когато все още се чудих дали съм избрала правилната специалност, прочетох “Краят на рекламата и възходът на PR” и тя ми помогна да разбера, че професията на PR е моето “нещо”.

В емоционален план може би “Любовта трае 3 години” затвърди моите виждания за тези страстни връзки, които продължават определен период от време.

Похапваш ли докато четеш? Ако го правиш, коя е любимата ти “храна за четене”?
Похапвам само докато чета научна литература, свързана с работата ми или с университета. Обикновено залагам на плодове, нещо сладко или класически джънк.

Какво обичаш да пиеш, докато четеш?
Пия кафе или вино. Изборът ми зависи от часа на четене – до 14-15 часа пия кафе, а след това – вино.

Отбелязваш ли си някакви пасажи и моменти от книгите, или идеята да драскаш по книгата те ужасява?
Отбелязвам, да. Не в художествена литература, но в научната винаги – само с молив, разбира се, и много цветни листчета.

Как отбелязваш последната прочетена страница – книгоразделител, кучешки ушички (като прегъваш листа отдолу), оставяш книгата отворена?
Последните две неща ме ужасяват. Не може да се оставя дълго време отворена книгата, защото имам чувството, че се деформира и я виждам как страда, колкото и безумно да звучи. А подгъването – НЕ! Използвам книгоразделители, които, между другото, събирам, или някакви подръчни материали – листчета, визитки, етикети.

Художествена или нехудожествена литература? Или и двете?
И двете. Зависи от настроението ми. Понякога прекарвам дълго време само в четене на книги, свързани с университета и след това изпитвам огромна нужда да прочета нещо вълнуващо, забавно, тъжно или просто неангажиращо.

Eлектронни или хартиени издания? Или и двете?
От скоро имам електронна книга, която е много удобна за път и за носене, но държа на хартиената книга. Създава ми автентично усещане и уют, даже държа да си ги купувам, а не да ги взимам от някого и после да ги връщам.

Държиш ли да прочетеш главата до края, преди да оставиш книгата, или можеш да си спреш по всяко време?
Да, държа много. Затова обичам книги с по-кратки глави или разкази.

Ако в книгата, която четеш главните герои те дразнят, може ли все пак да се нареди сред любимите ти книги?
Ако нещо ме дразни много в книгата, дори няма да я прочета до края, така че едва ли би се наредила сред любимите ми.

Коя е последната книга, която си купи?
“Секс. Еротика. Реклама” – трябваше да я прочета и да напиша курсова работа за университета.

От тези хора, които четат само по една книга ли си, или можеш да четеш по няколко наведнъж?
Обичам да чета само по една, но се е случвало да чета по повече.

Имаш ли си любимо място/време за четене?
Отскоро имам нов диван и в едната му част се чувствам много удобно – там чета или пиша на компютъра. А за времето – обичам следобедите, в които не съм на работа и съм сама у дома.

Какво предпочиташ – поредици от книги или самостоятелни издания?
Няма значение, стига да е достатъчно интересна и да ме грабне.

Има ли книга или автор, които препоръчваш отново и отново на всичките си приятели?
Не, обикновено препоръчвам книги или автори, които съм прочела скоро. Смятам, че да си допаднеш с книга или автор е като да харесаш мъж или жена – зависи от конкретния човек, настроенията му и собственито му виждания за живота.

Как организираш книгите в библиотеката си? (по жанр, заглавие, име на автора, т.н.)
Организирани са по 3 основни сегмента – книги за маректинг и комуникации, книги за театър и художествена литература.  А самите темите са подредени по големина.