fb
Как четешСпециални

Как четеш: Троя Гърбева

5 мин.

Днешната ни гостенка е книжар и познава читателските навици и тенденции отлично. От няколко години Троя Гърбева е собственик на малката и много уютна книжарница – Книжарницата зад Ъгъла. Решава да превърне мечтата си в реалност и да смени изцяло посоката след дълги години опит в корпоративния свят. Ето какво споделя тя за книгите в живота си.

Коя е книгата, която най-силно ти е повлияла? Или книгата, която те е накарала да промениш нещо в живота си?
Книгите променят живота ни неусетно. Затова не мога да дам пример с точно определена книга. Имам си класация на трите най-добри книги, които съм прочела през последната година, и тя се мени доста често. :) Към момента тези книги са “Атлас на мъглявите континенти” от Ихсан Октай Анар, “Силата на кучето” от Томас Савидж, “Хагабула” от Тодор П. Тодоров. Но само след месец класацията може да е различна.

Разбира се, има книги и автори, които присъстват трайно в списъка ми с любима литература, и обичам да препрочитам, като например, “Сто години самота” от Габриел Гарсия Маркес, “Трима другари” от Е. М. Ремарк. Винаги с удоволствие препрочитам и “Записки по българските въстания” от Захарий Стоянов.

Отбелязваш ли си пасажи и цитати, докато четеш, или идеята да драскаш по книгата те ужасява?
Не, не пиша в книгата, даже през ум не ми минава. За мен книгата е ценна вещ и мисля, че трябва да се отнасяме към нея с уважение. Ако нещо много ме е впечатлило, мога да го запиша отделно. Но най-често и това не правя. Просто се връщам да прочета и да си повторя това, което ми е направило впечатление. По-скоро преживявам, отколкото запомням цитат.

Сподели ни любимия си или последния отбелязан цитат.
Наскоро прочетох отново “Къща отвъд света” на Георги Данаилов. Ще ви споделя края на тази книга, с надеждата повече хора да посегнат към нея и да я прочетат:

„Ще погледна към небето и то ще бъде ясно и тъмносиньо, ще погледна към върхарите на нашите дървета, към покривите, към отсрещните скалисти ридове и ще усетя, че съм пристигнал в другия свят, че унинието ми е преодоляно, че съм никой и че съм щастлив.”

Художествена или нехудожествена литература предпочиташ? Или и двете?
Предпочитам и чета предимно художествена литература. Разбира се, има и нехудожествени книги, които предизвикват интереса ми. Но в художествената литература намирам съпреживяване, срещам се с фантазията на писателя, виждам друг поглед.

Какво място заема поезията в живота ти? Имаш ли любима стихосбирка?
Не чета много поезия. Когато мога, присъствам на представяния на книги с поезия. Радвам се, че има все повече млади автори, които дръзват да пишат и издават нови стихосбирки в епохата на интернет културата.

Любима екранизация или театрална постановка по книга? А книга по филм или пиеса?
Веднага се сещам за филма “Мостовете на Медисън“ по едноименната книга. Страхотни актьори и невероятен филм, който вярвам, е вдъхновил много хора да прочетат и книгата. Всъщност филмите или театралните спектакли могат да бъдат вдъхновение за хората да прочетат и книгата, по която са направени. А това би било прекрасно!

С кой писател би се запознал на живо?
Не държа да познавам някого на живо, по-скоро ще се радвам любимите ми автори, особено българските, да бъдат познати на повече хора и да не бъдат забравени.

Eлектронни, хартиени издания или аудиокниги? А може би и трите?
На първо място хартиени. Те ми дават усещане, че съм заобиколена с приятели. Често пъти книгите са добре изработени, имат прекрасни корици, така че е истинско удоволствие да ги разлистваш и да им се наслаждаваш. А и когато някой ти каже книга, нима повечето от нас не си представят именно това, хартиена книга?

Електронните книги са по-удобни, когато пътувам. А и при всеки любител на книгите стои въпросът с мястото за книгите в дома. То все не достига.

Не съм слушала аудиокнига досега, но защо да не опитам някой ден:)

Държиш ли да прочетеш главата докрай, преди да оставиш книгата, или можеш да спреш по всяко време?
Да, прочитам главата докрай, преди да затворя книгата.

Ако в книгата, която четеш, главните герои те дразнят, може ли все пак да се нареди сред любимите ти?
Не ми се е случвало да ме дразнят герои в книга. Но ми се случвало да се отказвам да продължа с някоя книга. Невинаги се получава магията.

Какво четеш и/или слушаш в момента?
В момента чета „Един ден на Иван Денисович“. Някак съм я пропуснала, а тази книга трябва да бъде прочетена и премислена.

Коя е последната книга, която си купи?
“Първият ден от моя живот” от Паоло Дженовезе.

С коя книга би казал „обичам те“?
“Къща отвъд света” на Георги Данаилов.

От тези хора, които четат само по една книга ли си, или можеш да четеш по няколко наведнъж?
По-скоро обичам да чета по една книга и да живея изцяло с историята ѝ за известно време.

Има ли книга или автор, които препоръчваш отново и отново на всичките си приятели?
Имам такива и те не са малко, защото списъкът се обновява непрекъснато. Наскоро препрочетох някои от книгите на Георги Данаилов. От сърце го препоръчвам на всички!

Как организираш книгите в библиотеката си? (по жанр, заглавие, име на автора, т.н.)
Нямам организация, но като се загледах сега – по име на автора. Несъзнателно е направено, явно. :)

Можете да купите изброените в материала книги и други ненамалени продукти от Ozone.bg с код за отстъпка azcheta23q1.

Вижте всички участници в рубриката ни „Как четеш“ тук.