fb
Как четешСпециални

Как четеш: Весела Славева

5 мин.

Наскоро ви разказахме за формата #ПрочетиМи – Лична поезия. Запознахме ви и с главния му създател Весела Славева. Впечатлени от ентусиазма, енергията и умението на почти 19-годишната Весела да увлича съмишлениците си до такава степен, че в партньорство с културен клуб HashtagSTUDIO са привлекли повече от 45 участници и над 200 зрители, я поканихме да разкрие своите читателски навици.

Коя е книгата, която най-силно ти е повлияла? Или книгата, която най-силно те е замислила и те е накарала да промениш нещо в живота си?
Книгата е „Дъ-то на Прасчо“ на Бенджамин Хоф, която беше четиво за самопознание. Накара ме да погледна от друг ъгъл и много по-обективно над всички мои действия, да си обясня  дадени последствия и да заобичам езотериката.

Похапваш ли, докато четеш? Ако го правиш, коя е любимата ти „храна за четене“?
Доста рядко се случва, защото се вглъбявам в страниците, но може би сурови ядки е „храната ми за четене“.

Какво обичаш да пиеш, докато четеш?
Обичам да пия от любимите си плодови смутита. Хем са хранителни, хем лесни за приемане.

Отбелязваш ли си някакви пасажи и моменти от книгите, или идеята да драскаш по книгата те ужасява?
О, да! Изобщо не ми харесва да драскам по книгата. Леко с моливче подчертавам или си отбелязвам любимите страници с цветни листчета.

Как отбелязваш последната прочетена страница – книгоразделител, кучешки ушички (като прегъваш листа отдолу), оставяш книгата отворена?
Отбелязвам си ги най-често с книгоразделител и визитни картички (благодаря на всички, които ми дават визитките си, съхраняват се прилежно между хилядите думи).

Художествена или нехудожествена литература? Или и двете?
Раздвоена съм! Обожавам художествената в лицето на поезията, както да я пиша, така и да я чета, но съм пленена от научната, която по-често може да срещнете в библиотеката ми.

Eлектронни или хартиени издания? А може би и двете?
Доста книги прочетох на електронния четец, а тази година главно го използвах за училищната литература и когато съм на път. Хартиените издания ме пренасят в романтичната обстановка на  библиотека с високи тавани и стени, покрити от рафтове с книги, да, хартиени предпочитам.

Държиш ли да прочетеш главата докрай, преди да оставиш книгата, или можеш да си спреш по всяко време?
Докато чета вкъщи, държа да си довърша започнатата глава, а когато съм напът, просто се налага да затворя кориците, докъдето съм стигнала (колкото и да не ми се иска това).

Можеш ли да захвърлиш книгата, ако авторът или самият текст те дразни?
Не ми се вярваше, че това е възможно, защото търся мнения, преди да закупя някоя книга, но това почти се случи. Донякъде завърших четенето на книгата „Тънкото изкуство да не ти пука“ на Марк Менсън, която е изключително интересна с много истории, поуки и има какво да се вземе от нея. Към своя край обаче авторът се опитва да си наложи мнението, почти заповедно, което не ми хареса изобщо. Преминах на друга книга, но най-вероятно ще дочета и тази в някой хубав ден!

Ако в книгата, която четеш, главните герои те дразнят, може ли все пак да се нареди сред любимите ти?
Разбира се, че би се наредила сред любимите ми. Героите са уникални сами по себе си, всички притежават  отличителни белези, навици, характери, които не винаги са удовлетворяващи околните, но ги приемам, защото и аз, и ти, и той притежаваме такива.

Какво четеш в момента?
В момента чета бестселъра от осем години насам „Проницателят“ на Анди Андрюс, за която получих прекрасни отзиви. Прелиствам и за пореден път вълнуващата стихосбирка на талантливата Рене Карабаш – „Хълбоци и пеперуди“.

Коя е последната книга, която си купи?
Точно тази, която в момента чета: „Проницателят“.

От тези хора, които четат само по една книга ли си или можеш да четеш по няколко наведнъж?
Ако са  от нехудожествената литература, чета само по една, за да мога да съм съсредоточена върху нея (една от любимите ми е на Ким Кийосаки „Богата жена“). Ако са художествени, по няколко книги , защото винаги мога да се впусна в повече неангажиращи приключения.

Имаш ли си любимо място/време за четене?
Любимите ми места за четене са навсякъде – докато съм навън, сама, но и заобиколена от случайните хора, като автобуса например. Не ми пречи шумът, защото се вглъбявам в книгата и съм много съсредоточена.

Какво предпочиташ – поредици от книги или самостоятелни издания?
Повече предпочитам самостоятелните издания, защото не ме отегчават. Изключения правят поредиците на Джейми Макгуайър, които ме плениха и накараха да чета още и още…

Има ли книга или автор, които препоръчваш отново и отново на всичките си приятели?
Безспорно за мен в основата на преоткриването ми стоят книги от езотеричните науки. Препоръчвам винаги тези на Бенджамин Хоф от учението даоизъм, всеизвестната на всички книга „Тайната“ и, разбира се, доза поезия като един сладкиш за душата.

Как организираш книгите в библиотеката си? (по жанр, заглавие, име на автора, т.н.)?
Книгите ми са подредени по дебелина. Като започнем от най- тънките, продължим в средата с най-многолистните и завършим отново при тези с малкото страници.