fb
Как четешСпециални

Как четеш: Вихрен Георгиев

5 мин.
Vihren Gerogiev

Вихрен Георгиев е фотографът зад проекта „People of Sofia“ – най-популярнaта българска фотографска страница във Facebook, която към момента има над 57 000 последователи. Неговите фотографии често ни разказват истории за хора от столицата, които не ги „дават по телевизията“, но пък имат какво да ни кажат, запечатват емоции и някак много умело духа на града. Снимките му могат да бъдат разгледани и в едноименния му сайт. Поканихме го да се включи в „Как четеш“, защото беше част от тричленното жури на фотоконкурса „Необикновеното в обикновените неща в моя град”, но и защото вярваме, че има какво интересно да ни разкаже за своите читателски навици.

Какво са книгите за теб?
Начин да се срещна с въображението на хора, които никога не бих срещнал. Начин да опозная Човекa.

Коя е книгата, която най-силно ти е повлияла? Или книгата, над която най-силно си се замислял и те е накарала да промениш нещо в живота си?
В последно време „Четецът“ (бел. ред. на Бернхард Шлинк). През различните периоди и години са били различни. „Майстора и Маргарита“ и изобщо всичко на Булгаков, „Името на розата„. Много от тях съм забравил, а и не мисля, че е нужно да ги помня. Важното е, че те са ми помогнали в определен момент по някакъв начин и изграждат начина ми на мислене, характер и т.н.

Похапваш ли, докато четеш? Ако го правиш, коя е любимата ти “храна за четене”?
Не, рядко. Обикновено съм доста съсредоточен, когато чета.

Какво обичаш да пиеш, докато четеш?
Кафе, вода.

Отбелязваш ли си някакви пасажи и моменти от книгите, или идеята да драскаш по книгата те ужасява?
Ужасява ме. Пазя си книгите. Не обичам намачкани, изцапани, със следи от четене книги.

Как отбелязваш последната прочетена страница – книгоразделител, кучешки ушички (като прегъваш листа отдолу), оставяш книгата отворена?
В противоречие на горното, отбелязвам най-често с кучешки ушички. После старателно се заглаждат следите.

Художествена или нехудожествена литература? Или и двете?
Предпочитам художествена литература. Въображението винаги ме е привличало повече от конкретните факти.

Eлектронни или хартиени издания? Или и двете?
Хартиени. Чел съм няколко електронни и някак не мога да свикна с този вид книга. Идеята на електронните донякъде е да може да четеш навсякъде и да не носиш една камара с книги, но аз не съм от този тип читатели.

Maistora i Margarita Mihail BulgakovДържиш ли да прочетеш главата до края, преди да оставиш книгата, или можеш да спреш по всяко време?
Мога да спра по всяко време, но когато съм увлечен прекалено, не мирясвам, докато не изчета дори цялата книга.

Можеш ли да захвърлиш книгата, ако авторът или самият текст те дразнят?
Не си спомням да съм оставял недопрочетена книга. Може би една-две. Чета ги винаги докрая, колкото и някои да са ми безинтересни.

Ако в книгата, която четеш, главните герои те дразнят, може ли все пак да се нареди сред любимите ти книги?
О, да. Имало е случаи, в които ми се е искало да „вляза“ в книгата и да си излея яда или раздразнението към някой герой. Но това все пак е част от тръпката, майсторството да ни задържат интереса.

Какво четеш в момента?
Един американски съвременен роман. Засега съм още в началото, а и напоследък нямам много време за четене. Все още чакам да ме „грабне“.

Коя е последната книга, която си купи?
Една книга за история на фотографията. Впрочем пожелах си я и ми я подариха.

От тези хора, които четат само по една книга, ли си, или можеш да четеш по няколко наведнъж?
Предпочитам да чета по една. Все пак достатъчно действия има в ежедневието ми, върху които трябва да се концентрирам, ако и в четенето има повече от едно, ще е малко прекалено.

Имаш ли си любимо място/време за четене?
Наскоро смених жилището си, взех си специално фотьойл и масичка до него, нещо като кът точно за такава цел. За съжаление, вече е окупиран от котката ми. По принцип чета на дивана или в леглото, но бързо ми се доспива.

Какво предпочиташ – поредици от книги или самостоятелни издания?
Зависи от жанра. Има самостоятелни книги, които не искам да свършват, но пък осъзнавам, че ако са поредица, няма да е същото. Поредици рядко чета. Изпитвам някакъв „страх“, че следващата ще ме разочарова. А и по принцип, винаги се притеснявам, когато искам да си купя или да започна нова книга, да не се разочаровам, че ще си изгубя времето.

Има ли книга или автор, които препоръчваш отново и отново на всичките си приятели?
Булгаков.

Как организираш книгите в библиотеката си? (по жанр, заглавие, име на автора, т.н.)
Почти никак. Обикновено прочетени и непрочетени. За съжаление, редовете с непрочетени стават все повече.

[ + ]