fb
Как четешСпециални

Как четеш: Владимир Иванов

5 мин.

По професия Владимир Иванов е адвокат, но освен това е хоноруван асистент в Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и докторант по Защита правата на човека. Въпреки натоварената си програма, често отделя време за четене и затова приема двойна книжна покана – за ежеседмичната видео рубрика THE BOOK CLUB Professionals на софийския книжен клуб и рубриката „Как четеш“ на „Аз чета“. Може да гледате разговора с Владимир тук. А сега разберете и повече от интервюто, което Владимир даде за нас.

Коя е книгата, която най-силно ти е повлияла? Или книгата, която най-силно те е замислила и те е накарала да промениш нещо в живота си?
Харесвам книгите на Ювал Харари като например „Sapiens: Кратка история на човечеството“, „Homo Deus: Кратка история на бъдещето“ и „21 урока за 21-ви век“. От малък се интересувам от история, а тези книги са пълни с интересни исторически препратки и факти, които дават обяснение за света такъв, какъвто е днес и за нас хората. В същото време книгите поставят на преден актуални проблеми на нашето настояще и бъдеще. В тези книги може да бъде открита съвременна философия при разглеждането на социални въпроси на нашето съвременно общество.

Похапваш ли, докато четеш? Ако го правиш, коя е любимата ти “храна за четене”?
Докато чета, обичам да хапвам свежи плодове, макар че това не е много подходяща храна, когато искаш да запазиш страниците на книгите чисти. :)

Какво обичаш да пиеш, докато четеш?
Обикновено пия само и единствено вода, но в зависимост от времето, през което чета, напитката може да е кафе или чай, ако четенето е през деня или пък вдъхновяваща алкохолна напитка, ако е вечерно време.

Отбелязваш ли си някакви пасажи и моменти от книгите, или идеята да драскаш по книгата те ужасява?
Обичам да маркирам изречения, изрази или думи, които са ми харесали, вдъхновили са ме и искам да мога да ги открия бързо и лесно. По този начин също оставям своя „отпечатък“ в книгата и знам, че това е моята книга. При отбелязването с маркер или друго подобно има някакъв индивидуален белег, който четящият остава.

Как отбелязваш последната прочетена страница – книгоразделител, кучешки ушички (като прегъваш листа отдолу), оставяш книгата отворена?
Ако прекъсвам четенето си за кратко време, обикновено оставам книгата отворена и я обръщам с текста надолу, но в по-голяма част от случаите използвам книгоразделители и вече имам колекция от различни такива.

Художествена или нехудожествена литература? Или и двете?
Предпочитам нехудожествена литература или такава, която се характеризира с философски и социални теми. Лично аз не съм почитател на любовните романи, например.

Eлектронни, хартиени издания или аудиокниги? А може би и трите?
Използвам и трите в зависимост от случая. Всяко едно от тях има своите преимущества.

Държиш ли да прочетеш главата докрай, преди да оставиш книгата, или можеш да си спреш по всяко време?
Проблемът е именно в това, че не мога да спра четенето по всяко време и затова обичам да го правя, когато знам, че имам повече свободно време.

Можеш ли да захвърлиш книгата, ако авторът или самият текст те дразни?
Да. Случвало се е да не мога да дочета определена книга, защото не ми допада. Не обичам да се насилвам с такива дейности.

Ако в книгата, която четеш, главните герои те дразнят, може ли все пак да се нареди сред любимите ти?
Да. Абсолютно. Важна е идеята и смисълът на историята в книгата, а не толкова моите симпатии или липсата на такива спрямо главните герои.

Какво четеш в момента?
В момента чета книгата “Лидерите винаги обядват последни” на Саймън Синек.

Коя е последната книга, която си купи?
„Неделният продавач на книги“ на Даниел Вълчев.

От тези хора, които четат само по една книга ли си, или можеш да четеш по няколко наведнъж?
Мога да чета по няколко наведнъж особено ако са различни теми и художествени стилове.

Имаш ли си любимо място/време за четене?
Обичам да чета на плажа, в двора на шезлонга, на дивана, в леглото преди лягане.

Какво предпочиташ – поредици от книги или самостоятелни издания?
Нямам конкретни предпочитания.

Има ли книга или автор, които препоръчваш отново и отново на всичките си приятели?
Всяка книга е толкова различна и се фокусира върху различни тематики и проблеми. Не съм открил универсалната книга, която да мога да препоръчам на всеки. Мисля, че това е много индивидуално.

Как организираш книгите в библиотеката си? (по жанр, заглавие, име на автора, т.н.)
Организирам книгите си по размери, за да изглеждат визуално прегледно.

Можете да купите изброените в материала книги и други ненамалени продукти от Ozone.bg с код за отстъпка azcheta22q2. Вижте всички кодове за отстъпка за читателите на „Аз чета“.