fb
Как четеш

Как четеш: Владислав Христов

5 мин.

Владислав Христов три поредни години е в класацията на 100-те най-креативни хайку автори в Европа. Негови хайку са публикувани в изданията на Американската хайку асоциация „Frogpond“, Световния хайку клуб „World Haiku Review“. Има многобройни публикации в периодичния литературен печат: „Granta“, „Литературен вестник“, „Съвременник“, „Страница“, „Факел“, „ЛИК“ , автор е на книгите „Снимки на деца“ (кратки прози, 2010), „Енсо“ (поезия, 2012, номинирана за наградата „Иван Николов„), „Фи“ (поезия, 2013). Организатор е на множество инициативи, свързани с популяризирането на хайку в България.

"Четенето ми дава това, което писането ми взема"

„Четенето ми дава това, което писането ми взема“

Какво са книгите за теб?

Книгите са неотменима част от мен. Пишейки ги осъзнавам заобикалящата ме реалност, научавам се поне малко да я разбирам и приемам. Четейки ги, мога да видя как това се е случило при други автори, да открия пътищата, които ме събират с тях и които ме разделят.

Коя е книгата, която най-силно ти е повлияла ? Или книгата, която най-силно те е замислила и те е накарала да промениш нещо в живота си ?

В ученичестките и студенстки години много книги са оставили отпечатък върху мен, няма да ги изброявам. Що се отнася до последните години, едни от най-запомящите книги, който съм прочел са „Възвишение” на Милен Русков, „Септември 1972” на Имре Оравец, и „Кого живея?” на Костас Монтис.

Похапваш ли докато четеш? Ако го правиш, коя е любимата ти “храна за четене”?

Не, гледам да не заемам ръцете си с нищо, нужни са ми да държа и разгръщам книгата, това съприкосновение не мога да го заменя с никоя храна.

Какво обичаш да пиеш, докато четеш?

Рядко пия, докато чета. Алкохол напълно избягвам в такива моменти, искам да поемам Словото с чисто съзнание.

Отбелязваш ли си някакви пасажи и моменти от книгите или идеята да драскаш по книгата те ужасява?

Не си отбелязвам пасажи. Драскането е ужасяващо със сигурност. Имам свян и приклонение към книгата, ако някой драска по книга, все едно драска по знаме.

Как отбелязваш последната прочетена страница – книгоразделител, кучешки ушички (като прегъваш листа отдолу), оставяш книгата отворена?

Оставям книгата отворена да спи по очи, и тя има нужда от почивка.

Художествена или нехудожествена литература? Или и двете? enso

Худжестветата литература ми е най-близка, чета предимно поезия и кратка проза, по-камерни романи също. От нехудожествената предпочитам биографиите на важни за мен личности. Последната такива беше на Дейвид Боуи – своеобразен творец, с живота на който препоръчвам всеки да се запознае.

Eлектронни или хартиени издания? Или и двете?

Твърдо хартиени, дори с риск да ме обвини някой в архаично мислене.

Държиш ли да прочетеш главата до края, преди да оставиш книгата, или можеш да си спреш по всяко време?

Гледам да не прекъсвам потока на мислите и действието, но ако сънят сложи тежката си лапа върху мен, продължавам на другия ден.

Можеш ли да захвърлиш книгата, ако авторът или самият текст те дразни?

Мога и с годините все по-често го правя.

Ако в книгата, която четеш главните герои те дразнят, може ли все пак да се нареди сред любимите ти книги?

Като цяло за никоя книга или герой не мога да употребя думата „дразнене”. По-скоро едно четиво ми е антипатично, ако е изградено на клиширани схеми. 2014 година сме все пак, мили автори, ще е нужно да се размърдате повече, за да спечелите стойностните читатели.

Какво четеш в момента?

„Центурия”на Джорджо Манганели, „Любов не е думата” антология на съвременната полска поезия. Чака ме и новото избрано на Даниил Хармс – истински пир за всеки читател!

Коя е последната книга, която си купи?

„Редът на думите” на Никита Станеску, изключителна поезия!

От тези хора, които четат само по една книга, ли си или можеш да четеш по няколко наведнъж?

Рядко повече от една, ако са две, най-често от различни жанрове.

Имаш ли си любимо място/време за четене?

В леглото с две възглавници под главата, предимно късно нощем.

fiКакво предпочиташ – поредици от книги или самостоятелни издания?

Самостоятелни, поредиците са нещо твърде ангажиращо. Въпреки това много се радвам на поредицата „Кратки разкази завинаги” на Жанет 45.

Има ли книга или автор, които препоръчваш отново и отново на всичките си приятели?

Изброените три книги в отговора на втори въпрос.

Как организираш книгите в библиотеката си? (по жанр, заглавие, име на автора, т.н.)

В момента по жанр, преди време ги редях по континенти, но някои от континентите изпревариха доста останалите и счетох това за неравенство, затова реших да взема мерки, за да няма недоволни. В една библиотека трябва все пак да цари мир, нали?