fb
Новини

Как работи мисълта и как да вземем правилните решения?

5 мин.

Advertorial

На ден вземаме десетки, дори стотици решения. Някои са сравнително маловажни, като това какво ще облечем за работа и какво ще хапнем за обяд. Други, като това какво ще подарим за рождения ден на близък човек, са по-важни. 

Има и решения, които в голяма степен предопределят живота ни – например към каква кариера да се насочим. Всяко от тях идва както с възможности, така и с рискове, а на всичкото отгоре рядко разполагаме с пълната информация за евентуалните последици. Да разполагаш с твърде много информация е в другата крайност, но има същия ефект и затруднява вземането на решение. Както доказват редица проучвания, когато потребителите са изправени пред прекалено голям избор от продукти, шансът изобщо да купят нещо е много по-малък, отколкото когато имат ограничени възможности да избират. 

В основата на вземането на правилни решения стои разбирането как работи мисълта. Петте книги, които ви представяме днес, се фокусират именно върху този когнитивен процес и се опитват да разплетат загадката на човешката мисъл. 

 

„Предвидимо ирационални: Кои са силите, формиращи нашите решения“ от Дан Ариели

Израелецът Дан Ариели е преподавател по психоголия и икономика на поведението в престижния университет „Дюк“, член на множество научни организации, както и основател на „Центъра за напреднала ретроспекция“, в който се изследва човешкото поведение с фокус върху т.нар. пълзящ детерминизъм.

В „Предвидимо ирационални“ Ариели  отхвърля популярното убеждение, че хората се водят от рационални решения. Според автора човек редовно подценява и надценява ситуации във всяка сфера на съществуването си – от ежедневната покупка на кафе до избирането на партньор. Въпреки липсата на рационалност обаче, според Ариели тези решения са предсказуеми, което прави хората предсказуемо-ирационални.

 

Decision Making For Dummies от Давна Джоунс

Серията книги For Dummies от десетилетия се радва на огромна популярност благодарение на това, че взема сложни и абстрактни концепции и ги представя на прост, разбираем език.

В книгата си Давна Джоунс насочва вниманието към бизнес лидерите и трудоемкия процес по вземане на решения, през който преминават всеки ден. Книгата разглежда различни аспекти от процеса на вземане на решения като пресяването на информация, сравняването на алтернативи и привличането на подкрепа.

Освен като автор на Decision Making For Dummies Давна Джоунс се изявява и като водещ на подкаста Insight into Action. В него Джоунс кани бизнес лидери, които успешно прилагат нетрадиционни и находчиви решения на сложните и динамични проблеми, с които компаниите редовно се сблъскват.

 

„Мисленето“ от Даниел Канеман

„Мисленето“ на израело-американския психолог Даниел Канеман е една от най-важните книги на тема вземане на решения. В нея Канеман обсъжда двете системи, чрез които вземаме решения – едната е интуитивна и емоционална, а другата логическа. Също така читателите могат да научат как да се възползват от ползите на бавното мислене.

Книгата е бестселър на New York Times и попада както в тяхната класация за най-добри книги на 2011 г., така и в тази на The Wall Street Journal, Globe и Mail.

Година по-късно печели наградата за „Най-добра книга“ на Националната академия на науките на САЩ. Самият Канеман е Нобелов лауреат по икономика и носител на президентския Медал на свободата.

 

„Проблясък. Силата на мигновените решения“ от Малкълм Гладуел

Известният канадски журналист Малкълм Гладуел има издадени редица книги и статии за човешкото поведение. „Проблясък“ е идеалното четиво, за тези, които се притесняват, че вземат прибързани решения. В тази книга Гладуел представя примери за хора, които успешно вземат правилните решения за части от секундата.

Авторът пише за инстинктите, опитът и филтрирането на ненужна информация и отговаря на въпроса защо някои са толкова добри във вземането на моментални решения, докато други се провалят. В основата на книгата стои това, което в психологията се нарича „анализ на тънките отрязъци“, т.е. способността за вземане на решения, базирани на малки отрязъци от информация и опит.

 


Предстоящо: The Biggest Bluff от Мария Конникова

Вече сме писали за доктор по псилохогия и автор на два бестселъра Мария Конникова. Тя трябваше да издаде трета книга, в която да представи изследванията си в областта на вземане на решения, базирани на непълна информация.

Като част от проучванията за книгата, Конникова започна да играе покер, а поредица от обстоятелства доведе до това тя да се присъедини към професионалния отбор на PokerStars. Съсредоточаването върху новата ѝ кариера доведе до отлагане на издаването на новата книга. Въпреки това Мария Конникова е категорична, че книгата ще излезе и заяви, че до началото на следващия си голям трунир през юни ще се съсредоточи именно върху писането на The Biggest Bluff.

Кога точно да очакваме книгата не е ясно, но едно е сигурно – с натрупания зад гърба си опит като дипломиран психолог, автор, а сега и невероятно успешен покер играч, Конникова ще има какво да каже по темата за правилното вземане на решения.

Снимка на публикацията: Pexels