fb
@-книгиНовиниНовите книги на седмицата

Новите книги на седмицата – 4 декември 2022

11 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим за вас. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Как да общуваме с непознатиот Малкълм Гладуел

Издава: „Жанет 45“
Дата на публикуване: 28 ноември 2022 г.
Преводач: Елка Виденова
Редактор: Надежда Розова
Дизайн на корицата: Райчо Станев

За книгата: „Как да общуваме с непознати“ е задължителна книга… Обожавам я. Тя ще промени не само начина, по който възприемате непознатите, а и това как гледате на себе си, на новините, на света изобщо. Тази книга наистина ме промени.
Опра Уинфри 

„Ножицата” от Юлия Спиридонова и Дамян Дамянов

Издава: „Сиела“
Дата на публикуване:
28 ноември 2022 г.
Отговорен редактор: Мирослав Александров
Коректор: Ива Колева
Дизайн на корицата: Дамян Дамянов

За книгата: Вдъхновена от историята на рода на Юлия Спиридонова, „Ножицата“ обрисува пътя на наглед обикновена семейна реликва – стоманена ножица, която става свидетел и пазител на събития, предопределили съдбата на България. Сред страницата на тази необикновена книга препускат образите на Леонардо да Винчи, Лайош Кошут, Колю Фичето и цар Борис III, а техните действия успяват да разместят пътя на един български род.
Ювелирното издание включва повече от 50 акварелни илюстрации, дело на Дамян Дамянов, които повеждат читателя по скритите улички на родовата памет.

„Всички демони са тук“ от Луиз Пени

Издава: „СофтПрес“
Дата на публикуване: 28 ноември 2022 г.
Превод: Анелия Петрунова
Дизайн на корицата: 
Радослав Донев

За книгата: В първата вечер от гостуването си в Париж Арман Гамаш събира своето семейство в любимия им ресторант, за да празнуват. Почетен гост на събирането е Стивън Хороуиц – 93-годишният кръстник на Гамаш, който го е взел под крилото си още като малко момче в един от най-трудните му периоди. Нещо повече – научил го е на най-важните неща: винаги да е на страната на истината и да се бори за нея на всяка цена. Самият Стивън знае колко тежка и отговорна е каузата, но винаги е бил готов да понесе последствията от своя избор, дори това да коства живота му. Никой не предполага, че хубавата вечер ще завърши в болницата в опит на лекарите да спасят възрастния мъж, след като е блъснат на пътното платно. За Гамаш няма съмнение, че става въпрос за предумишлен опит за убийство.
Заради репутацията на квебекската полиция местните власти са скептични към подозренията на Гамаш, затова той и Жан Ги се заемат активно с разследването. Странният ключ, който намират в джоба на Хороуиц, ги среща с друга жертва на убиеца и отваря вратата към тайни, за които е дошло време да излязат на светло.

„Истинският Антъни Фаучи“ от Робърт Кенеди

Издава: „Изток-Запад“
Дата на публикуване: 28 ноември 2022 г.
Отговорен редактор: Любен Козарев
Превод:
Боян Костов

За книгата: В началото на XXI век Фаучи се ръкува с Бил Гейтс в имението му в Сиатъл, за да постави началото на партньорство, което има за цел да контролира все по-доходоносно глобално предприятие за ваксини на стойност 60 милиарда долара, с неограничен потенциал за растеж. Чрез финансиране и внимателно изградени лични отношения с държавни глави, водещи медии и социални медийни институции алиансът между Биг Фарма, Фаучи и Гейтс упражнява господство над глобалната здравна политика.
„Истинският Антъни Фаучи“ описва подробно как Фаучи, Гейтс и техните съучастници използват контрола си върху медии, научни списания, ключови правителствени агенции, глобални разузнавателни агенции и влиятелни учени и лекари, за да залеят обществеността със страховита пропаганда за вирулентността на COVID-19 и да наложат безмилостна цензура на несъгласните.

„Сладки спомени. Рецепти от старите тефтери“ от Анна Кършовска

Издава: „Прозорец“
Дата на публикуване
: 28 ноември 2022 г.
Редакция: Лора Грънчарова
Дизайн на корицата: Мая Живкова-Роджърс

За книгата: Анна Кършовска не е кулинар по образование или по професия, но от дълги години активно споделя вкусни ястия в своята кулинарна страница и в социалните мрежи. Най-много се увлича по готвенето от стари кулинарни книги и тефтери и често приготвя мамини и бабини рецепти. Такава е и настоящата книга – опит да се „съживят“ сладките съкровища от пожълтелите готварски тефтери и да се припомнят на съвременната домакиня. Тук са събрани както рецепти, които все още помним и приготвяме, така и такива от изписаните с мастило тетрадки на дами от началото на ХХ век. Ще се насладите на красиви снимки на приготвените десерти и в същото време ще можете да се зачетете в оригиналната рецепта от стария кулинарен тефтер.

„Елегия. Когато баща ти е цар“ от Неда Антонова

Издава: “Хермес”
Дата на публикуване: 29 ноември 2022 г.
Редакция: Валентин Георгиев
Дизайн на корицата:
Георги Станков

За книгата: Две жени на върха на историческата пирамида. Едната е княгиня от царски род, другата е дъщеря на своето време. Между тях – шестстотин години. И двете имат власт, слава и пари. И на двете душите им са самотни. И те търсят на какво да посветят живота си. Пред едната цялото Търновско царство пада на колене и я изпраща в шатрата на султан Мурад. Другата сама принася живота си в жертва за доброто име на България пред света. Накрая и двете намират любовта – макар и по най-невъзможния начин. А после народът ги изпраща горко оплакани и ги съхранява завинаги в митовете и в спомените си. История за властта, саможертвата и самотата!

„Да изгубиш Хоуп“ от Колийн Хувър

Издава: „Ибис“
Дата на публикуване
: 29 ноември 2022 г.  
Превод: Елка Виденова
Редактор: Любка Йосифова
Дизайн на корицата: Кремена Петрова

За книгата: В продължението на бестселъра „Без Хоуп“ очарователният и неустоим Дийн Холдър разказва историята, която разтопи хиляди сърца. Преследван от мисълта за малкото момиче, което е оставил да си отиде, Холдър дава всичко от себе си, за да я открие и да се освободи от съкрушителната вина. Но той не предполага, че в момента, в който я намери, го очаква още по-голямо разкаяние…

„Хората, които променят България 2. Вдъхновение в още 30 истории“ от Даниел Пенев

Издава: AMG Publishing
Дата на публикуване
: 30 ноември 2022 г.
Редактор: Вера Балабанова
Коректор: Теодора Къцова
Дизайн на корицата: Таня Минчева, Kontur Creative

За книгата: Подобно на първата част, героите на втората част на „Хората, които променят България“ са инициативни и находчиви българи, които предпочитат да са на арената, а не на трибуните за зрители. Те не са безстрашни, но са смели и борбени. Не са безгрешни, но полагат усилия по-често да проявяват по-добрата страна на своята природа. Не са експерти във всяка област, но са готови да помолят за помощ и да потърсят подкрепа. Не се оплакват, а действат. Не пилеят времето и енергията си в търсене на виновни, а търсят начини да бъдат полезни. Не гонят съвършенство, а надграждане. Най-голямата прилика между тях обаче е несломимата им вяра в силата на всеки един човек да променя света към по-добро.

„Дивият робот“ от Питър Браун

Издава: „Панда“
Дата на публикуване: 30 ноември 2022 г.
Преводач: Владимир Пенов
Редактор: Ненко Генов
Коректор: Десислава Пенова
Дизайн на корицата: Дарин Иванов

За книгата: Всичко започва с потъването на един кораб, натоварен с безброй дървени сандъци. Един от тях попада на малък остров и се озовава в лапите на няколко любопитни видри. Съвсем случайно те активират скрития в сандъка робот и… приключенията започват! Но може ли един интелигентен робот да оцелее в дивата природа? Ще успее ли да се адаптира? Може ли да се сприятели с обитателите на дивия остров? Всички тези въпроси си задава авторът Питър Браун, когато започва да пише книгата „Дивият робот“. И тази книга, която днес е световен бестселър, се е превърнала в любима на милиони деца и родители по целия свят именно заради необичайния сблъсък на технологиите и природата – и наред с това е пълна с приключения, перипетии, тъжни и страшни моменти!

„Дневник на чумата“ от Гонсало М. Тавареш

Издава: „Ерго“
Дата на публикуване
: 1 декември 2022 г.
Превод: Даринка Кирчева
Редакция: Людмила Илиева
Дизайн на корицата: Иво Рафаилов

За книгата: „Дневник на чумата“, писан от март до юни 2020 г., е панорамна картина на света по време на пандемията, видяна през проницателния критичен поглед на писател философ, който отива по-далеч от близкия хоризонт, вниква по-надълбоко в събитията и фактите, долавя процеси и тенденции отвъд непосредствено зримото и очертава етическите, социални, политически и културни контури на днешното общество, станали по-отчетливи при разлома на „този ХХI век, разцепен надве от един вирус“.

„Дневник на артиста“ от Албена Стамболова

Издава: „Обсидиан“
Дата на публикуване
: 2 декември 2022 г.
Редакция: Димитрина Кондева
Дизайн на корицата: Лиляна Дворянова

За книгата: Един млад мъж, който внезапно е изгубил родителите си, превръща своята самота в крепост. Той е разкъсван между желанието да разбере себе си и усещането, че трябва да се остави да бъде диагностициран. Невъзможно му е да живее в действителността, която намира за абсурдна, затова се опитва да изгради от болезненото си детство нов живот в херметичен свят, който му се струва по-поносим. През темите за любовта, живота и смъртта романът пита какво всъщност е реалността – онова, което другите възприемат като случило се, или изживяното в тишината на човешкото съзнание, във възприятията на тялото и сетивата? Сюжетът остава докрай тревожно напрегнат от загадката какво действително се разиграва – споделеното от героя в Дневника или описаното от разказвача.

„Цветовете в нас“ от Джесика Парк

Издава: ICU Publishing
Дата на публикуване: 2 декември 2022 г.
Превод: Велин Кръстев
Редактор: Невена Дишлиева-Кръстева
Коректор: Ива Колева
Дизайн на корицата: Стоян Атанасов / Kontur Creative

За книгата: Кали Еванс копнее да изпълни дните си със смисъл, но ѝ е трудно да намери силата за това. Когато почти е изгубила надежда, че нещо в живота ѝ ще бъде наред, Кали е изправена пред неочаквано предизвикателство. Реновирането на родната ѝ къща в тихото градче Уейк я среща с призраци от миналото, с изоставени в зародиш чувства и с една стара тетрадка с рецепти, записвани от баба ѝ. Така кралицата на поръчаната за вкъщи храна преоткрива себе си и своите възможности, като се впуска във вълнуващи кулинарни експерименти и възобновява забравена семейна традиция – неделните брънчове за приятели.
„Цветовете в нас“ е роман, в който вкусът към храната възвръща вкуса към живота.

„Денят на приятелството“

Издава: „Издателство Егмонт“
Дата на публикуване: 3 декември 2022 г.
Преводач: Галена Стоянова
Дизайн на корицата: © 2022 Disney

За книгата: Колко важно е да казваш „благодаря“? Да вярваш в себе си и никога да не се отказваш? Да споделяш играчки и лакомства с приятелите си и да подкрепяш близките си в трудни моменти? Тези и още много важни послания ще откриете в книгите от поредицата „Уроци от Голямата гора“.
Изданията са предназначени за деца над 3-годишна възраст, като насърчават интереса им към четенето, развиват речниковия им запас и предават ценности и етични поуки.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на editors@azcheta.com поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.

Можете да поръчате тези книги и други ненамалени продукти с 5% отстъпка от Ozone.bg, като ползвате код azcheta22q4 при завършване на поръчката си. Всички кодове за отстъпка за читателите на „Аз чета“ можете да видите тук.