fb
10, които...Специални

„Какъв читател си?“ Наръчник за диагностика на типовете читатели

5 мин.

Ако си редовен посетител на “Аз чета” или приятелите ти винаги имат резервен план за подарък под формата на книга, ако заглавието на този материал те е провокирало да го прочетеш, сигурно имаме нещо общо помежду си. Всички сме читатели. Има обаче много и разнообразни стилове на четене, а читателите често хич не си приличат. От The Atlantic Wire са се постарали да класифицират 10 вида читатели и как те четат по много симпатичен начин, който решихе да споделим и с вас.

Чудиш се към кой тип спадаш ти? Прецени сам :)

Педантът
Ти купуваш книга и я прочиташ. Купуваш друга и я прочиташ. Ако заемеш книга от библиотеката – я прочиташ, връщаш я и си взимаш нова, която ще прочетеш. Четеш методично и отговорно, докато не приключиш. Може да оставиш някоя книга само ако имаш много добра причина. А това ще те накара да се почувстваш виновен и най-вероятно ще вземеш книгата отново и ще я довършиш.
Предложения: Няма значение, ще стигнеш до всички тях, така или иначе.

Двуличникът
Ах, ти! Преструваш се, но всъщност обичаш четенето почти толкова, колкото го и мразиш. Дори да се оплакваш, че авторът не може да върже смислено две изречения или че действието се развива бавно, ти някак си харесваш това. След като прочетеш книгата, ще я оплюеш и ще я захвърлиш, непризнавайки дори пред себе си, ще се чувстваш удовлетворен.
Предложения:Здрач”, „Петдесет нюанса сиво”.

Разрушителят
Твоят дом е препълнен с книги, пръснати насам-натам, страниците им са прегънати, кориците са разтворени и гърбът им е скъсан, нали? Ти си унищожител за книгите, но ги обожаваш толкова, че не си даваш сметка. Ти просто искаш да ги прегръщаш и мачкаш. Може да ги правиш на парчета, да ги изпускаш във ваната, но в какъвто и вид да са, ги пазиш, защото те са книги, а ти ги обичаш.
Предложения: Каквото ти се иска, но молим те, купи си Kindle.

Любовникът
Ти без съмнение си истински Дон Жуан за книгите. Където и да видиш книга, винаги си купуваш една или повече. После се прибираш и ги оставяш на нощното шкафче при другите. Може да е след месеци, но когато най-накрая успееш да завършиш една от тези книги, ще бъдеш свръх доволен от всичко, което си научил, от чувството за хумор, от начинът на писане и няма да можеш да повярваш, че толкова много време е била на една ръка разстояние и си я прочел чак сега.
Предложения: „Лолита”, „Анн от фермата „Грийн Гейбълс”

Перчещият се
Ти купуваш книги, за да ги показваш. Ако си богат, може да имаш даже библиотека, облицована с махагон точно с тази цел. Все пак пробвай да прочетеш някоя от тях.
Предложения: „Великият Гетсби”, „Гордост и предразсъдъци”, ”Хрониките на Нарния”.

Книгофилът
Ти не само четеш книгите , обичаш ги. Старите – начина, по който миришат, пожълтелите страници. Новите – отново аромата им, чистотата, допира с тях. Харесват ти книгите, спасени от улицата, с твърди, меки корици, нови издания – всичко. Просто книгите за теб са обекта на обожание и в никакъв случай не би ги наранил по какъвто и да е начин.
Предложения: Всичко, до което можеш да се докоснеш. Прекрасно, нали?

Античитателят
Ти никога не четеш книги, понеже ги намираш за прекалено дълги. Все пак вземи една книга, било тя и кратка, струва си!
Предложения: Може да започнеш с комикси или нещо на любима тематика.

Нетипичният
Ти си възрастен, който чете детски книжки или дете, което чете книги за възрастни. Ти не се слагаш в категориите, ти си свободомислещ. Независимо от това какво казват другите, ако искаш да прочетеш дадена книга, ще го направиш.
Предложения: За деца: Дикенс, Селинджър, Харпър Ли. За възрастни: Колинс, Роулинг.

Безразборният
Ти можеш да започнеш деня с няколко страници от известен романист, а след това да прочетеш нещо друго в метрото, връщайки се вкъщи, ще разгърнеш нова творба, а книгата за преди лягане е коренно различна и т.н. Може би обръщаш повече внимание на едни книги за сметка на други, но да се обвържеш само с една ти се струва ненужно.
Предложения: Кратки истории, сборници.

Заспиващият
Смяташ ли, че единственото време, в което четеш, е преди сън? Случвало ли ти се е да си легнеш с чудесна книга и да се почувстваш толкова удобно, а книгата да е толкова интересна, че да не можеш да я оставиш, но очите ти се затварят и в крайна сметка се събуждаш в 3 през нощта с книга върху лицето и светната лампа?
Предложения: Каквото ти се иска, но може да се поизправиш или да седнеш на стол, ако не искаш да се събуждаш често с книга отбелязана по бузите.

В наръчника за диагностика на типовете читатели можем да добавим още категории, като Снобът, Отдаденият, Аудиобукърът, Съвестният, Критикът, Наивният, Препрочитащият и др.

Вие къде се разпознахте? А имате ли предложения за още типове читатели?