fb
10, които...Специални

Какво трябва да прочете Тръмп през ваканцията си?

3 мин.

Американският президент Доналд Тръмп е на първата си официална лятна ваканция като държавен глава на САЩ. За разлика от предшественика си Барак Обама обаче, той най-вероятно няма да прекара голяма част от времето си в четене. Ежедневникът USA Today все пак му предлага няколко четива, които със сигурност биха му били полезни – вижте материала от съботния брой на изданието:

Президентът Обама водеше дъщерите си да пазаруват в книжарницата Politics & Prose във Вашингтон. Миналата година “първият читател” на САЩ каза на американците, че не трябва да пропускат The Underground Railroad, наградения роман на Колсън Уайтхед за робството.

Когато Бил Клинтън беше президент, почитателя на мистериите направи Уолтър Мозли звезда. Изглежда и Джордж У. Буш също е бил ненаситен читател докато е бил президент. Според Карл Роув еклектичният списък на президента е включвал всичко – от биографии до „Чужденецът“ на Албер Камю.

Президентът Тръмп може да е автор на бестселъри (въпреки че Изкуството на сделката е написана от Тони Скуарт), но не е известен като голям читател. Бившата реалити звезда е повече почитател на телевизията. Съмняваме се, че предстоящите мемоари на Хилъри Клинтън и бившия шеф на ФБР Джеймс Коми са в списъка му с книги, които иска да заеме от библиотеката. Но пък какво ако Тръмп реши да напълни плажната си чанта или чантата си за голф с книги през „работната“ си ваканция в Trump National Golf Club в Бедминстър, Ню Джърси?

Ето ги и предложенията на USA Today:

1. Behold the Dreamers на Имболо Умбле
Спорната анти-имиграционна политика на Тръмп му помогна да бъде избран. Но ето един дебютен роман, който хвърля светлина върху трудностите на имигрирала двойка от Камерун, която работи за Lehman Brothers точно преди финансовата криза през 2008 г. Това е най-новият избор на читателския клуб на Опра. Уинфри нарича Behold the Dreamers „чудесно лятно четиво“ и казва, че е „за раса и класа, икономика, култура, имиграция и опасността от „ние срещу тях“ мисленето“.

2. Hillbilly Elegy на Дж. Д. Ванс
Hillbilly Elegy получи „Тръмп тръс“ миналата година, когато авторът стана постоянен гост на новините на кабелните телевизии. Ванс, който има трудно детство в Апалачите и после успява в Йейл и Силициевата долина, пише за бедната бяла работеща класа, която помогна на Тръмп да отиде в Белия дом.

3. 1984 на Джордж Оруел
Убежденията на Тръмп за „алтернативни факти“ и постоянното заяждане с новинарските медии притеснява достатъчно американците, за да изпратят антиутопията на Оруел от 1949 г. на първо място в списъка с бестселъри на USA Today по-рано тази година. Ако Тръмп никога не е чел това задължително училищно четиво, в което „Големият брат“ винаги гледа, то може би сега е времето да го направи.

4. A Life Well Played на Арнолд Палмър
Добре, тази може би ще се хареса на президента. Книгата с анекдоти и истории от голф легендата беше издадена миналата година след смъртта на Палмър. Включени са и съвети за замахването!