fb
НовиниПо света

Капка Касабова спечели британската литературна награда Edward Stanford с „Граница“

1 мин.

Капка Касабова бе удостоена с престижната литературна награда „Kнига за пътешествия на годината“ (Stanford Dolman Travel Book of the Year) за книгата си „Граница“, съобщава The Guardian. Тя бе номинирана в категорията на британското отличие The Edward Stanford Travel Writing Awards в много сериозна международна конкуренция. Церемонията по награждаването се състоя на 1 февруари в изложбения център Olympia в Лондон, а победителите получиха статуетка античен глобус.

Сара Уилър, председател на журито, определи творбата на Касабова като важна и коментира, че е изпъкнала сред останалите претенденти заради:

[…] традиционния подход към разказването на истории, красивата си проза и тематичната й насоченост във време, в което в Европа назряват промени.

Тони Меър, директор на Edward Stanford Ltd., сподели, че наградите са основани с идеята да отличат всички жанрове на „пътешестващата литература“. Той коментира още:

Надявам се, че това честване на писането за пътешествия е важно за всички номинирани и наградени като напълно заслужено признание за работата им. Много важна е и повишената информираност на широката аудитория за тези произведения, която се надяваме да доведе до повече продажби.

Това е пореден триумф за българската писателка, която наскоро бе номинирана за годишната награда на Националната организация на литературните критици в САЩ.

Ревюто на Милена Трендафилова за „Граница“ можете да прочетете тук.

Снимка на публикацията: Марти Фрийдлендър, „Жанет 45“