fb
Ревюта

Всяко тяло е кървава книга…

2 мин.
Karvavi knigi t. 2 - Klaiv Barkar

Karvavi knigi t. 2 - Klaiv Barkar

…и Клайв Баркър знае точно къде да го разтвори, за да разкаже най-мрачната и откачена история. Доказа го още с първия том на „Кървави книги”, а сега в ръцете ни е и вторият дългоочакван дяволски сборник.

Отново най-свирепото у човека прави крехката физическа обвивка на пихтия, за да излезе навън и да посее хаос. Петте нови истории са разказани по-динамично и ударно от тези в предишния том, където напрежението се наслагваше пласт по пласт, по-описателно и отмерено. Качеството обаче е все така високо.

Колко кървави са „кървавите книги” този път?

„Ужас” умело изследва страховете – бездната, в която се зараждат, и пукнатините, през които изпълзяват и ни обсебват. Колкото повече се опитваш да избягаш от собствения си ужас, толкова по-бързо и свирепо те настига той накрая. Като че ли никой не е достатъчно смел, за да излезе победител в тази битка.

„Адска надпревара” е история за Дявола, който се опитва да завладее света. Вместо бойно поле имаме благотворителен маратон и участващите в него атлети, като победителят ще предопредели съдбата на човечеството. Сатаната обаче има своите начини да манипулира хората и е готов на всичко, за да помогне на своя демоничен състезател.

„Джаклин Ес – последна воля и завещание” е може би любимият ми разказ от от сборника. Джаклин Ес е героиня, която всяка жена съхранява в най-тъмните и първични дебри на същността си. Нейната отвратителна способност да контролира плътта и да прави мъжете, които я пожелаят, на кървава пихтия я прави едновременно магнетична и отблъскваща.

„Кожите на бащите” е като че ли най-странният разказ в сборника. Тук фантазията на Баркър се изкривява във всякакви форми и размери, за да проследи парада на група невъобразими чудовища през червените пясъци на Аризона. Както обикновено, глупаците са хората, решили да се опълчат срещу тях и да ги избият.

„Нови убийства на улица Морг”, както можете да се досетите от заглавието, е реверанс към един от Големите – Едгар Алан По. Последният разказ е малко по-„нормален” и е примесен с криминални елементи, така че оставя любопитството наострено за следващия том.

Почетете Клайв Баркър преди да заспите. Кървавите приказки за първичното и дълбинното у човека, което рано или късно надделява над всякакви хуманност и морал, ще ви накарат да потръпнете и да се отвратите от това, което се крие не само в мрака навън, но най-вече в мрака вътре във вас. Гарантирам интересни сънища след това.

Ревю за книгата има и при Блажев в „Книголандия”.