fb
НовиниПо света

Каталогът на съвременните български автори ще бъде представен на книжния панаир във Франкфурт

2 мин.
katalog na balgarskite avtori

Първият англоезичен каталог „Съвременни български писатели“ ще бъде представен за първи път на международна публика по време на най-голямото книжно изложение в света – Франкфуртският панаир на книгата. Това стана ясно в петък, 25 септември, по време на пресконференцията за представянето на каталога пред българските медии в литературен клуб “Перото”.

Каталогът е дело на Националния център за книгата към НДК, а негова основна цел е да даде възможност на чуждестранните издателства да се запознаят с най-четените у нас съвременни автори. Проектът е подкрепен целево от Национален Фонд „Култура“ със сумата от 4 000 лева.

„Това е нещо, което отдавна трябваше да бъде направено и се радваме, че най-накрая този каталог е факт. В него няма поезия, тъй като тази година решихме да представим проза – интересът на преводачите към нея е по-голям, а и смятаме, че сега е моментът за промотиране на прозаици“, каза проф. Амелия Личева член на Експертния съвет към НЦК и преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“.

Планира се каталогът да се издава ежегодно и да включва най-успешните заглавия от български автори за годината. В каталога тази година има и специален раздел, който събира нови и млади автори, които имат възможност да бъдат забелязани от преводачи и читатели в чужбина.

Селекцията на произведенията и авторите, включени в него, е на директора на центъра Светлозар Желев и експертния съвет на НЦК – проф. д-р Амелия Личева, проф. д-р Дарин Тенев, Георги Иванов, Силвия Папазян и Александър Кръстев. Редактор на изданието е Анджела Родел, а корицата и оформлението на каталога са дело на Дамян Дамянов.

Сред 60-те автори, които намират място в настоящия каталог, са Захари Карабашлиев, Георги Господинов, Весела Ляхова, Алек Попов, Александър Секулов, Александър Шпатов, Милен Русков и Георги Божинов, като последният е включен защото „неговото творчество беше възродено“.