fb
НовиниПо света

Казуо Ишигуро получи рицарско звание в Бъкингамския дворец

2 мин.

Носителят на Нобелова награда Казуо Ишигуро беше удостоен с рицарско звание за приноса си към литературата, съобщава Irish Times. Той определи събитието като формиращо част от неговата „силна любов“ към британската култура.

Церемонията се състоя в Бъкингамския дворец в Лондон, а самият принц Чарлз удостои писателя с голямата почест. Ишигуро бе придружен от съпругата и дъщеря си, които според него са били много развълнувани. Писателят, преместил се от родната си Япония в Обединеното кралство на петгодишна възраст, нарече събитието „непретенциозно“ и добави:

Всичко това е част от моята история на човек, идващ от друга държава и израснал тук. То е част от моята силна любовна връзка с Великобритания и британската култура.

В изявлението си авторът на „Остатъкът от деня“ (изд. „Лабиринт“) споделя, че има нещо привлекателно в това да се преместиш от място, считано за враг по време на Втората световна война, и да постигнеш успех в Обединеното кралство. Той каза още:

Беше ми позволено да имам такава привилигирована кариера тук. Родителите ми щяха да приемат удостояването ми с това звание като осмисляне на решението да се преместят тук.

Казуо Ишигуро сподели, че за първи път е срещнал принц Чарлз, докато е работил като стрелец на яребици за Кралицата майка, и допълни:

Чувствам, че заемам своето място, наред с всички други хора, които правят прекрасни неща като част от това общество, много от тях извън публичната известност.

Снимка: Джонатан Брейди