fb
НовиниПо света

Кейт Аткинсън с награда Costa за трети път

2 мин.

коста победителКейт Аткинсън стана първият писател с три награди „Costa“, след като спечели приза за най-добър роман за 2015 г. с „A God in Ruins“, съобщава The Guardian. Аткинсън бе отличена преди две години за романа си „Life After Life“ и през 1995 г. за „Зад кулисите на музея“, но в категорията за дебют.

Журито определи „A God in Ruins” като „гениален“ и „изумителен“ роман. Отличената творба разказва историята на Теди Тод – пилот във Втората световна война и брат на Урсула, която е героинята от „Life After Life“.

„A God in Ruins” вероятно е най-добрата книга, която съм писала, така че приемът, който получава, наистина ме радва“, споделя писателката.

Надпреварата за книга на годината на „Costa“ продължава до 26 януари, когато един от петимата лауреати в отделните категории, ще бъде награден със специалния приз и парична награда от 30 000 паунда.

Аткинсън вече е печелила голямата награда със „Зад кулисите на музея“ през 1995 г., а ако повтори успеха си тази година, ще бъде първият романист, който го е правил. По две отличия за най-добра книга имат поетите Тед Хюз и Сиймъс Хийни.

Победителите в петте категории са:

Най-добър роман – „A God in Ruins“ от Кейт Аткинсън

Дебют – „The Loney“ от Андрю Майкъл Хърли

Биография – „The Invention of Nature: The Adventures of Alexander Humboldt, the Lost Hero of Science“ от Андреа Улф

Поезия – „40 Sonnets“ от Дон Патерсън

Детска книга – „The Lie Tree“ от Франсис Хардинг

Costa Book Awards се връчват от 1971 г. на най-добрите автори от Великобритания и Ирландия за творби, излезли от печат предходната година. Номинациите се правят от издателите. Миналата година призът за книга на годината спечели Хелън Макдоналд за биографичната книга “H is for Hawk”.