fb
Книги и киноСпециални

Кенет Брана в трети филм за Еркюл Поаро

2 мин.

Следващият филм в поредицата за Еркюл Поаро ще бъде различен жанр от „Смърт край Нил“, каза ръководителят на 20th Century Studios Стив Асбел, цитиран от Screen rant. Създаден от Агата Кристи и представен в романа от 1920  г. „Аферата в Стайлс“, Еркюл Поаро е описан като един от най-великите детективи в света. Той е един от най-разпространените герои в мистериозната литература и се появява в 33 романа и повече от 50 разказа, публикувани между 1920 и 1975 г.

Героят се появява в редица филмови адаптации, а през 2017 г. режисьорът Кенет Брана режисира нов поглед върху „Убийство в Ориент Експрес“, в който също играе Поаро. Филмът беше хит в боксофиса и спечели 352,8 милиона долара в световен мащаб при бюджет от 55 милиона долара. Продължението „Смърт край Нил“ беше пуснато по кината на 11 февруари след много забавяния заради COVID-19. Адаптацията също получи положителни отзиви от критиците, което показва, че 20th Century Studios има още един силен франчайз в ръцете си.

В интервю за THR президентът на 20th Century Pictures Стив Асбел каза, че сценаристът Майкъл Грийн работи по сценарий за трети филм на Поаро и че това ще бъде промяна в жанра и тона от „Убийство в Ориент Експрес“ и „Смъртта край Нил“. Асбел каза, че Брана ще се върне да режисира и ще участва във филма. 

„Имаме франчайза на Поаро, имаме други истории на Кристи. Обичам тези филми, обичам Кен [Брана, която играе детектив Еркюл Поаро и режисира „Убийство в Ориент Експрес“ и „Смърт край Нил“]. Имаме написан трети сценарий, от Майкъл Грийн, това е доста дръзка промяна в жанра и тона. Това е следвоенна Венеция и адаптация на един от по-малко известните романи. Така че мисля, че ще видите мустаците отново.“

Има редица истории, които могат да бъдат адаптирани във франчайза на Поаро, като „Пет малки прасенца“, които често се смятат за една от най-добрите книги, написани от Кристи и вижда как Поаро разследва убийство от преди 16 години. Като се има предвид, че историята е толкова известна, студиото може да погледне към по-малко популярна. Брана вече изрази интерес към създаването на повече филми, вдъхновени от Агата Кристи, включително включването на класическия детектив на Кристи, Мис Марпъл. 

Новините за трети филм на Поаро са изненадващи, тъй като „Смърт край Нил“ не се представи толкова добре в боксофиса, колкото неговия предшественик. В момента „Смърт край Нил“ има приходи от 33 долара в страната и 102 милиона долара в световен мащаб при бюджет от 90 милиона долара.