fb
Ревюта

Струва си да се запознаете с новия Еркюл Поаро в „Убийства с инициали“

2 мин.

Софи Хана - Убийства с инициалиВече веднъж тази седмица ви споменах, че обичам многознайковците в книгите. Още повече обаче обичам истински умните мъже, които не се перчат с интелекта си, а просто го използват по предназначение. Къде срещаме най-често това – в детективските романи, разбира се. И особено в случая, когато любим на поколения герой бъде възкресен, както направи Софи Хана с Еркюл Поаро в „Убийства с инициали“ (изд. „Ера“, пр. Юлия Чернева), няма как интересът ми да не бъде двойно привлечен.

Всичко започва, докато Поаро пие сутрешното си кафе в „Плезънтс“ – млада дама нахълтва с викове за помощ и… е време за малките сиви клетки да заработят. Заподозрените се увеличават постоянно, както и възможните сценарии за извършването на убийствата. Знаем само, че жертвите са три, убийствата са се случили в луксозния хотел „Блоксъм“ по едно и също време, а телата на жертвите са разположени по един и същи начин. Хмм…

Хареса ми, че в „Убийства с инициали“ Софи Хана е използвала не Поаро, а неговото другарче Едуард Кечпул от Скотланд Ярд като основен персонаж в романа. О, не само като разказвач, но и наистина като главен герой. Сякаш самият белгийски детектив съвсем умишлено иска да менторства 30-ина годишния си приятел по пътя му към усъвършенстването в тяхната обща, нелека професия. Затова и докато Поаро се занимава с разследването в Лондон, Кечпул обикаля из провинцията, за да разплита странните улики. Разбира се, Еркюл вече знае отговорите, които Ед му дава след завръщането си, но… нали затова е най-популярният детектив наоколо.

Да, не по-малко дразнещ от преди е този Еркюл Поаро. Сякаш Кечпул е виновен за младостта си и за това, че Скотланд Ярд не е най-добрата възможна школа за това как да разплиташ тройни убийства, и трябва това да му бъде постоянно натяквано… Но съм сигурен, че в следващите книги на Софи Хана за Поаро белгиецът ще е по-благосклонен към своя спътник по пътя към истината.

[ + ]