fb
НовиниПо света

Киану Рийвс влиза в ролята на книгоиздател

2 мин.

Актьорът Киану Рийвс и бизнес партньорката му – визуалната артистка Александра Грант – основаха издателството X Artists’ Books, чийто фокус е езотеричната литература, пише The New York Times. Според двамата новото направление, в което ще се изявяват, не е бягство от досегашните им професии, а е израз на искрен интерес към процеса на сътворяване на изкуство.

Киану Рийвс коментира:

Не че измисляме нещо ново. Но идеята за качествени книги определено е наша споделена амбиция.

Грант и Рийвс се срещат на официална вечеря през 2009 г. Скоро след това започват своя първи общ проект – книгата Ode to Happiness, която съдържа поема на популярния актьор с илюстрации на Грант. Тя е издадена от германското издателство Steidl. Няколко години по-късно тандемът Рийвс-Грант отново си партнира с него за издаването на Shadowsвизуална книга с илюстрации на Грант, базирани на силуета на Рийвс.

Книги на издателство ‘X Artists’ Books’ (снимка: Джошуа Скот)

Именно Shadows провокира двамата да експериментират с книгоиздаване. Първото им самостоятелно издание е английският превод на The Words of Others – произведение на аржентинеца Леон Ферари от 1967 г., което изразява позиция срещу Виетнамската война и американската империалистична система на управление. Миналата година се проведе седемчасово литературно четене на книгата в лосанджелиския театър Redcat.

Грант и Рийвс споделят, че вземат всички бизнес решения заедно, включително какво да издават. Не приемат ръкописи и не работят с агенти. Предпочитат да откриват „тайни книги“, както Грант ги нарича, които големите издателства не биха публикували.

Изданията на X Artists’ Books се разпространяват в бутикови арт книжарници в Лос Анджелис, Ню Йорк и Париж, както и чрез онлайн абонамент. Първите четири книги на издателството могат да се закупят на цена от $130. Засега портфолиото им съдържа общо девет заглавия.

Снимка: Филип Чънг