fb
БлоговеМнения

Клуб „Книжна мафия“ 1: Електронните книги и пиратството

3 мин.

За първото си събиране клубът с полушеговито название „Книжна мафия“ реши да обсъди един от най-наболелите проблеми на много от издателите – пиратството. Комбинирахме темата с наболял проблем за читателите – електронните книги. Вижте комюникето с най-важните моменти от разговора:

Размахването на пръст срещу пиратството носи предимно негативи. Злополучната кампания „Пиратството ограбва“ и нападението на сървърите на „Читанка“ (видео) все още носят горчив вкус, когато се споменава активна борба с пиратството. Същевременно досега така и не е провеждана позитивна кампания с разяснителен ефект. А добре знаем, че много по-успешно би било показването на „верния“ път, околкото забраняването на „грешния“.

Едно от най-градивните неща, които би трябвало да бъдат направени в подкрепа на четенето на легални е-книги, е тяхното постоянно и атрактивно промотиране и дори рекламиране. Същото се отнася и за устройствата за четене, по отношение на които цари масова неосведоменост сред потребителите – много хора не знаят как могат да си купят легално електронни книги, а вероятно още повече не са наясно, че, купувайки си Kindle, на практика се лишават от възможността да четат издания с DRM защита.

Друга важна стъпка би било създаването на максимално улеснен процес на закупуване на електронните издания в различните платформи и популяризиране на абонаментния принцип – докато голяма част от читателите има проблеми с достъпа до е-книгите, за които вече са си платили, много от тях няма да правят втори опит за легално сдобиване с е-четива.

Дали всъщност пиратството на е-книги ограбва издателите? Преди известно време едно изследване в САЩ показа, че пиратството по-скоро насърчава легалното потребление, а самият факт, че у нас няма реални и подробни данни за продажбите на книги, както е в целия свят, ни лишава от правото да знаем каква е истината.

И все пак, приемаме, че свалянето на файлове с книги от торентите, форумите и фейсбук групите, които са новото леговище на ловците на PDF-и на нови книги, ощетява много хора, чийто труд е вложен в издаването на всяка книга. Но дали читателите знаят как се появяват книгите? Знаят ли, че е-книгата не е безплатна, защото самата книга не струва само хартията, на която е напечатана? Не, разбира се. Потребителите гледат на книгите като на готов, вече наличен продукт, без да се интересуват как се е стигнало до него. Това е още една насока, в която може и трябва да се работи, за да бъде уважаван трудът на редактори, преводачи, коректори, страньори и т.н.

Присъствали на срещата:
Александър Кръстев
Георги Вълков
Милена Ташева
Николета Руева
Павлина Радославова
Стела Маркова
Христо Блажев