fb
Ревюта

„Книга на мечовете“ и магията – пиршество за любителите на фентъзито

4 мин.
Kniga na mechovete Gardnar Dozoa

Kniga na mechovete Gardnar DozoaСлед прочита на антологията „Разбойници“ нямах никакво търпение да прочета още един подобен сборник с фентъзи разкази под редакцията на Гарднър Дозоа – автор и редактор на над сто книги, вписан в Залата на славата на науната фантастика, горд притежател на доста награди „Хюго“ и „Локус“ за дейността си. За жалост, загубихме Дозоа през май 2018 г., но той винаги ще живее в сърцата на всички почитатели на фентъзито…

Въведението на Дозоа в „Книга на мечовете“ (изд. „Бард“) е чудесно начало и увлекателна история сама по себе си, посветена на това как се заражда жанра „епично фентъзи“, или „меч и магия“. Следват петнайсет разказа плюс непублукиван досега текст от „Игра на тронове“ на Дж. Р. Р. Мартин. Aко в „Разбойници“ се преплитаха криминални и фентъзи истории, тук няма подобен микс от жанрове. Хубавото обаче е, че отново има творби на някои от авторите в „Разбойници“, които още тогава ме впечатлиха: Даниел Ейбрахам, Гарт Никс, Матю Хюз и Скот Линч.

Друго, което ме впечатли приятно, бе кратката биографична справка за всеки писател преди разказа му – освен сбито обобщение на творчеството му читателят може да прочете и по едно-две изречения за предстоящата история. Те в никакъв случай не са спойлери, а по-скоро интригуващи подсказки какво да очакваш. Докато четеш тези резюмета, осъзнаваш, че „Книга на мечовете“ е сборник, пълен с писатели, които добре знаят как да развихрят въображението си и да разказват за епични битки, зашеметяващи герои и изобретателно замислени фентъзи светове. Обикновено след прочита на дадена история се връщах именно към тези текстове, за да видя какво още от дадения автор мога да потърся и прочета.

К. Дж. Паркър задава брилянтно начало на антологията за „меч и магия“. Историята ми хареса много, а и финалът беше доста добър. Робин Хоб и „Мечът на баща ѝ“ също ми допадна. „Скритото момиче“ на Кен Лиу предизвика в мен ярки образи и през цялото време визуализирах текста. „Мечът на съдбата“ от Матю Хюз категорично е сред най-открояващите се разкази, които сякаш пасват малко повече на сборника в сравнение с някои други, наред с „Мечът Тираст“ на Сесилия Холанд.

Kniga na mechovete Gardnar DozoaСред историите, които ми се сториха най-малко увлекателни, бяха „Аз съм красив мъж“, каза Аполон Врана“ на Кейт Елиът, „Тържество на добродетелите“ на Уолтър Джон Уилямс и „Когато бях разбойник“ на Елън Къшнър. Добре написани, но ги забравих почти веднага след прочита.

„Присмехулната кула“ на Даниел Ейбрахам и „Колгридската главоблъсканица“ на Рич Ларсън със сигурност влязоха в личния ми топ три за най-силни и интересно написани разкази. „Дълга студена диря“ на Гарт Никс също оставя трайно впечатление и провокира желание да прочетеш още от същия автор.

В „Хрунтинг“ К. Дж. Чери разказва какво се случва едно поколение след смъртоносните събития в Хеорот, станали част от историята на Беоулф, а в „Злото на краля“ Елизабет Беър обрисува герои, към чиито събди не можеш да останеш безразличен. „Водопадино“ на Лави Тидхар също е от хубавите истории.

Несъмнено най-любимият ми разказ е „Димът на златото е слава“ на Скот Линч, който отново изпъква ярко на фона на всички останали автори в сборника, както беше и в „Разбойници„. Що се отнася до Мартин и неговата история за „Синовете на дракона“, тя успя да задоволи жаждата ми за още малко приключения от света на Таргариените. Мога само да добавя, че Мартин неслучайно е оставен за финал и в тази антология.

Всички тези имена превръщат „Книга на мечовете“ в забележителна антология, великолепен сборник, на който искрено се насладих и бих препоръчала на всеки почитател на фентъзито. За себе си открих К. Дж. Паркър, към чиято популярна трилогия The Engineer със сигурност ще посегна. Искрено се надявам скоро да я видя на български език, както и другата антология под редакцията на Дозоа – „Книга на магията“. Отново и окончателно се убедих, че трябва да потърся още някоя творба и на Скот Линч. Драги Дозоа, добре свършена работа и светла ти памет…

Още едно ревю за сборника може да прочетете в блога „Книжни криле“.

Можете да вземете тази книга с отстъпка от 10% от Ozone.bg и безплатна доставка, като ползвате код azcheta при завършване на поръчката си!