fb
НовиниПо света

Книга за Доналд Тръмп предизвика яростни реакции в Белия дом

3 мин.

Книгата на Майкъл Улф „Огън и ярост. В Белия дом на Тръмп“ (Fire and Fury: Inside The Trump White House) излезе от печат по-рано от планираното заради безпрецедентен обществен интерес, съобщава The Guardian. Скандалният труд на американския журналист трябваше да влезе в книжарниците във вторник въпреки заплахите на президента Доналд Тръмп да спре публикуването му.

Mайкъл Улф (снимка: Dimitrios Kambouris, Getty Images)

Медиите по цял свят разпалено обсъждат книгата от сряда насам. Тогава The Guardian публикува цитати от нея, изтекли от книжар в Нова Англия, САЩ. Американското издателство Henry Holt решава да я публикува въпреки опитите на адвокатите на Тръмп да преустановят продажбите заради клеветничество. Заплахи са били отправени към автора Майкъл Улф и цитирания в труда Стив Банън. Банън беше основен съветник и стратег в екипа на Тръмп, но бе уволнен след обвинения в расизъм и сексизъм.

В предаването Today по американската телевизия NBC Улф застана твърдо зад написаното и спокойно заяви, че опитите на екипа на Тръмп да забранят книгата само спомагат тя да се продава повече.

Аз просто написах една история от нашето време и исках да я разкажа колкото се може по-ясно и с максимално разбиране.

Цифрите говорят в подкрепа на Улф. Книжарниците във Вашингтон отчитат тотално изчерпване на доставените им тиражи от провокативното заглавие за по-малко от 20 минути.

В интервюто за NBC Улф казва още:

Мисля, че в управлението на Тръмп има два фундаментални проблема. Първо, той не чете. Искам да наблегна на това – той не чете нищо. Ако работите за президента на САЩ, бихте били поставени в необичайна ситуация, защото как ще му предоставите информация, когато той не чете? Втората огромна пречка е, че той и не слуша. Ето как се стигна до кризата в управлението от първия ден на встъпването на Тръмп – не можете да го информирате по никакъв начин.

Стив Банън (снимка: The Atlantic)

Fire and Fury се основава на над 200 интервюта и „безпрецедентен“ достъп до Белия дом. В изложението Стив Банън твърди, че по време на предизборната кампания през 2016 г. е била проведена среща между сина на президента Доналд Тръмп младши и група руснаци. Банън също така нарича Иванка Тръмп „глупава като тухла“. Според Улф тя пък имала амбиции да стане първата жена президент на САЩ. Друго скандално твърдение в книгата е, че Доналд Тръмп е обсъждал аферите си със съпруги на свои приятели.

Редица организации, включително Американската асоциация на книготърговците (ABA) и Авторската гилдия, осъдиха опитите на Тръмп да попречи на Улф и интервюираните от него 200 души да изразят позицията си. Те определиха действията на президента като злоупотреба с власт.

В свое изявление за The Bookseller изпълнителният директор на ABA Орен Тайчър коментира:

Мерките на президента Тръмп не само биха отказали автори и издатели да създават книги за настоящи и бъдещи държавни глави, а биха подкопали директно културното и политическото наследство на нацията ни, подкрепящи обществения дебат – емблема на здравата демокрация. ABA защитава свободата на издателите да публикуват и продават заглавия, които смятат за подходящи, без значение дали става въпрос за книга от противоречив автор или за действащ президент. Първата поправка съществува, за да закриля читателите именно от такова надвишаване на правомощията.