fb
БлогБлогове

Книга за Коледа – най-хубавият подарък за… мъжете!

6 мин.

HD-Christmas-Wallpapers-18Ние, екипът на „Аз чета“, смятаме, че книгите са прекрасен коледен подарък! Но как да изберем най-подходящото заглавие за нашите деца, роднини, приятели? През следващите дни ще се опитаме да ви помогнем с персонални препоръки от нашите автори, отправени специално към вас! И понеже ценим своите читатели, препоръчваме само книги, които наистина сме чели!

Книги, подходящи за мъже

„Трънски разкази.Балканска сюита“ от Петър Делчев (изд. Сиела) – разкази за смели и силни мъже, които решават житейски спорове на чест и кръв. Проза, която се пише и чете „на един дъх, свирепо, болезнено“. (Милена Трендафилова)

„Краткият чуден живот на Оскар Уао“ от Джуно Диас (изд. Жанет45) – историята на Доминиканската република, история за благословии и проклятия, за любов и предателства, за мечти и разочарования, през погледа на един пълен загубеняк, който е зареждан от някакъв различен източник, говори различно, мисли различно, чувства различно и затова е толкова недодялан. Но самият факт, че не е като всички останали герои в книгата, го прави силен в твоите очи. (Габриела Кожухарова)

„Възвишение“ от Милен Русков (изд. Жанет45) – уникална с ведрия си поглед към историята; с патриотизма, освободен от всякакъв патос, но пропит с искрено благоговение пред съдбините на България; уникална с възкресения колоритен възрожденски език. Ще я прочетете на един дъх!

„Момчешки живот“ от Робърт МакКамън (изд. Изток-Запад) – връща онова усещане за свобода, когато като деца сме имали цяло лято за пилеене пред себе си. В нея ще намерите истории за колела, митични речни зверове и бездънни езера, за нацисти и шпиони, за динозаври, за приятелство и кучета, за всичко, за което трябва да се говори в един роман за (пораснали) момчета. Чрез личната история на своя герой, МакКамън разказва историята на цялата американска нация през 60-те. (Милена Ташева)

„Какво е мъж без мустаци“ от Анте Томич (изд. Алтера) – една шарена балканска история, която искрено ще ви разсмее!

„Пътеводител на дивите места“ от Оля Стоянова (изд. Жанет 45) – тази книга има силата да промени възприятията ти за България, за пътуването и за мястото, на което живеем. Написана е с голяма любов към всички открити от авторите диви места и пътя като начин за предаване на скрити, забравени или неразказвани истории. Нежна като скъп спомен, любопитна като загадка, увличаща с прекрасен език и стил, тази книга те предизвиква да мечтаеш, да пътуваш и да обичаш много земята, хората и див(н)ите места тук, в България. (Павлина Радославова)

„Островитяни“ от Кристофър Прийст (изд. Август) – в Архипелага на сънищата островите са неизброими, имената им различни, ала местата еднакви. Свят, в който познатите ни закони на пространството не важат, или поне не толкова, колкото сме свикнали.  (Милена Ташева)

„Бежанци“ от Весела Ляхова (изд. Жанет45) – Класически исторически роман с възхитителна почтеност към фактите- първият в българската литература, посветен на дълго премълчаваната драма на българите в Егейска Македония.

„Слепоглед“ от Питър Уотс (изд. Изток-Запад) – страхотно интелектуално и сюжетно предизвикателство за любители на твърдата фантастика.

„Сестри Палавееви“ от Алек Попов (изд. Сиела) – сатиричен партизански роман, който осмива абсурдите на зараждащото се социалистическо общество през 40-те години.

„Те живеят в нощта“ от Денис Лихейн (изд. Intense) – препоръчана и от Иво Сиромахов. Това е онази гангстерска история, която винаги сте мечтали да прочетете. Пътят на Джо Кофлин от редови гангстер до лидер на бостънската мафия ще бъде пресъздаден и от Бен Афлек на кинолента в края на 2015-та, така че ви съветваме да се подготвите отсега. (Александър Кръстев)

„Шлеп в пустинята“ от Людмил Тодоров (изд. Жанет45) – елегантна, иронична и малко горчива, тя е като добре наточеното остроумие на съвършения английски джентълмен. За онези моменти от живота ни, които наричаме „криза“ – на възрастта, житейска или личностна, а може би е просто симптом, че нещо в живота ни не е както трябва, че някак си сме се озовали не на правилното място. (Петър Иванов)

„Рога“ от Джо Хил (изд. Изток-Запад) – демонично обсебваща история за едно пътуване отвъд човешкото – там, където израстват дяволските рога и човек започва да се поддава на болезнената искреност, омразата и отмъщението. Зарадвайте почитателите на мрачните истории с тази книга за танца на човешката душа с Дявола. (Габриела Кожухарова)

„50 основни идеи. Философия” от Бен Дюпре (изд. Инфодар)- от тази книга ще разберете какво се крие зад изразите „Пещерата на Платон“, „Бръсначът на Окам”, „Cogito ergo sum“. 50 прозрения, пътувания или спирки от Древна Гърция до днес, които подкопават скелета на заучените схеми за философското познание.  (Петрана Петрова)

„Цар плъх“ Джеймс Клавел– книга за оцеляването и истинското приятелство. Запазването на човешкото, когато си поставен в невъзможни условия на живот. (Преслава Илиева)

„Търговска къща“ от Джеймс Клавел- за създаването на бизнес и изграждането на една империя. Добавете източен полъх и ще се потопите в една зашеметяваща история! Задължително четиво за всеки, който иска да прави бизнес и да се развива. (Преслава Илиева)

„Рицарят на седемте кралства“ от Джордж Мартин (изд. Бард) – истински пир за всеки фен на „Песен за огън и лед”.

„Апарат” от Васил Георгиев – за критично настроени към пазарната икономика мъже над 35 г.

„И всичко стана луна” от Георги Господинов (изд. Жанет45)–  особено подходяща за моментите, в които искаш да останеш насаме със себе си – когато, за да разбереш своите чувства, имаш нужда от задочен досег с чувствата на другите. (Александър Кръстев)

За вас препоръчаха: Мила Ташева, Преслава Илиева, Габриела Кожухарова, Петрана Петрова, Александър Кръстев, Павлина Радославова

Сега можете да вземете препоръчаните от нас книги с 10% отстъпка от Ozone.bg, като въведете код AZCHETA-MAN при завършване на поръчката.