fb
Ревюта

„Книга за лятото“ и нещата, които не можеш да спасиш

3 мин.

„Книга за лятото“ (изд. „Софтпрес“) съвсем закономерно намери място сред купчината четива, които подбрах за морската ваканция. Но макар в нея да има море и къща на върха на скалата, не очаквайте лека романтична история.

Както и в предишните си книги, Мишел Гейбъл вплита в сюжета реални събития и персонажи. Ерозията на скалите Санкати в най-източната част на острова Нантъкет е действителен проблем, който принуждава редица собственици да се откажат от достолепните си домове, предавани от поколение на поколение. Такава е и къщата „Клиф Хаус“, където три поколения от семейство Йънг се завръщат всяко лято в продължение на почти сто години. Албумът за гости пази най-ярките спомени, но извън него остават и неизречени тайни.

Години наред Сиси Кодман води епична битка с природата и съседите, а упоритостта й буди едновременно възхищение и тревога. Натоварена с почти невъзможната мисия да убеди своенравната си майка да се изнесе от разпадащата се къща, дъщеря й Бес се завръща в „Клиф хаус“ за първи път след сватбата си преди четири години. Докато се бори с ужасния инат на майка си и хаоса в личния си живот, тя неусетно се оставя да бъде завладяна от магията на семейния дом.

Две паралелни линии свързват миналото и настоящето на „Клиф Хаус“. На страниците на книгата за спомени оживява любимата баба Руби и нейната неизчерпаема жизнена сила, която устоява в трудни времена на война и разочарования. В този роман лятото определено не е идилично-лекомислен сезон, а време да останеш насаме със себе си, да преосмислиш изборите си. Да приемеш, че има битки, които няма да спечелиш.  

За съжаление, този път Мишел Гейбъл не се справя много добре с иначе интересния материал. Съчетанието между романтична история и сериозно съдържание тук не е така сполучливо, както в „Ще се видим в Париж“ и „Парижкият апартамент“. Тромави и многословни диалози отнемат от динамиката на сюжета. Интригуващата линия, свързана с участието на Съединените щати във Втората световна война, не е разработена достатъчно, както и героите, които имат потенциал да ангажират вниманието на читателя, но остават повърхностни като образи.

В същността си обаче „Книга за лятото“ остава роман за неизбежните загуби и силата да признаеш, че си се провалил. Устойчивостта понякога е другото име на застоя в динамично променящия се свят. Изградена с много любов и надежда, с течение на годините „Клиф Хаус“ се превръща в капан, който трябва да бъде оставен в миналото. За да продължиш напред към лятото, което винаги идва.

Прочетете повече за ерозията на скалите Санкати на сайтовете Sconsetbeach.org. Снимки от мястото можете да разгледате на сайтовете Nantucketerosion.com и Michellegable. com.

Можете да вземете тази книга с отстъпка от 10% от Ozone.bg и безплатна доставка, като ползвате код azcheta при завършване на поръчката си!