fb
От издателстватаСпециални

Книгата е удоволствие с издателство „Ера“

6 мин.

Advertorial

Издателство „Ера“ се появява на българския книжен пазар през януари 1996 година. Малко известен факт е, че името на издателството е вдъхновено както от думата „ера“, значеща епоха и век, така и от името на гръцкия учен Ератостен – математик, географ и астроном, стоял начело на най-големия научен център на древността – Александрийската библиотека.

Издателството избира по-трудния професионален път, като само за няколко години създава и развива множество серии в различни жанрове на художествената и документалната литература. В богата палитра на портфолиото им заемат достойно място световноизвестни автори като Никълъс Спаркс, Джефри Дивър, неподражаемата Агата Кристи, Ървинг Стоун, Чък Паланюк, Ориана Фалачи, Роберто Савиано.

Неслучайно рекламното изречение на „Ера“ е „Книгата е удоволствие“ – то съдържа посланието, че четенето е не само познание, то е и преживяване и емоционално приключение.

Цветелина Дечева, управител и собственик на издателството, споделя:

Една от стратегическите ни цели е да привличаме млада публика, да запалваме все повече млади хора да четат и да обикнат книгите. През 2010 г. с готовност и ентусиазъм участвахме в кампанията на ТeenProblem „Якото четене“, чийто фокус бяха ученици и студенти и как да провокираме у тях интерес към четенето.

В „Ера“ не се страхуват да поемат рискове с непознати и необичайни автори и заглавия – така се „отваря“ българският книжния пазар за актуалната руска литература („Бригадата“); за новата тенденция в дамската проза (забавните, абсурдни истории на Катрин Елиът), превзета дотогава от любовни и романтичен съспенс романи, а първата по рода си интерактивна книга „Унищожи този дневник“ постига феноменален успех и бързо е последвана от подобни заглавия в жанра. Голям медиен и обществен отзвук получават документалните разкази за италианската мафия в различните й въплъщения – „Гомор“ на Роберто Савиано за неаполитанската престъпна организация Камората„Не можем да мълчим” на Джанкарло Брегантини за Н’Драгетата, „Ловец на мафиоти” на Алфонсо Сабела за битката с Коза Ностра.

Италианският писател Алфонсо Сабела представя книгата си „Ловец на мафиоти“ в България

Италианският писател Алфонсо Сабела представя книгата си „Ловец на мафиоти“ в България

Първото посещение на Сабела в България през 2009 г. е вълнуващо преживяване за екипа на „Ера“. В Стара Загора, два часа преди срещата с Алфонсо Сабела, журналисти буквално обсаждат книжарницата и настояват да се направи списък кой пръв да вземе интервю. На следващия ден в Бургас италианският магистрат е посрещнат на крака от бургаските прокурори и съдии. Дискусията за битката с мафията, за правосъдната система, за смелостта и страха, доста се разгорещява и продължава повече от три часа.

„Ера“ издава и един от най-обичаните автори в света – Никълъс Спаркс. Любопитно е, че първоначално „Нощи в Роданте“ и „С дъх на канела“ – може би най-известните романи на Спаркс, не се радват на голяма популярност в България, продажбите са бавни и скромни. Но след голяма рекламна кампания заедно с „Тандем Филм“ за един месец са продадени толкова екземпляри, колкото за една година. Книгите на Никълъс Спаркс стават любими на българските читатели.

Как обаче се подбират всички тези успешни заглавия? Според главния редактор на издателството – Веселина Михова „отговорът на този въпрос е „тайната съставка“ в кухнята на всяко издателство, скритата подправка, която прави каталога успешен; това е онзи „нюх“, който всеки редактор се стреми да култивира и развие с течение на времето и количеството прочетени страници“. Тя споделя:

Разбира се, подборът на книги е подчинен на издателската политика на конкретната компания, на списъка с авторите в издателското портфолио, на читателските предпочитания и пазарни тенденции, на културни особености, обществени нагласи и текуща мода.

За избора винаги има значение колко различна и оригинална е историята и колко време помним конкретната книга, след като сме я прочели. Това е особено важен критерий на фона на огромното количество заглавия, които прочитаме на работното си място. Само най-ярките заглавия и най-талантливите автори могат да изпъкнат сред морето ръкописи, които се борят за редакторско внимание и одобрение.

Редакторът Татяна Никифорова допълва:

Професионалното четене е по-различно от четенето за удоволствие. Необходимо е да познаваш вкуса на публиката, да прецениш за кого е предназначена дадена книга и дали е достатъчно добра. Книгите, които се налага да прочетеш невинаги съвпадат с личните ти предпочитания, но пък това ти дава възможност да се запознаеш с текст, към който иначе не би посегнал, дава ти различна перспектива.

Моя любима част от работата е сътрудничеството с художниците на кориците. В „Ера“ имам привилегията да работя с изключителен професионалист с огромен опит като Димитър Стоянов-Димо. Както и с млади, даровити и впечатляващо отдадени на професията си художници като Анелия Калева, Фиделия Косева и Живко Петров.

Екипът на ЕРА заедно с писателката Донка Петрунова на премиерата на книгата й „Ръкописът на мръсните тайни“

Екипът на ЕРА заедно с писателката Донка Петрунова на премиерата на книгата й „Ръкописът на мръсните тайни“

Една от успешните инициативи на „Ера“ е преиздаването на творбите на най-популярния криминален автор в света Агата Кристи. През 2010 г., по случай 120-ия юбилей на Агата Кристи, издателството организира Национален конкурс за български криминален роман и разказ. Голямата награда спечели Лора Лазар за „Чашата на проклятието“, а една от любимите български писателки Донка Петрунова получава Специалната награда за „Ръкописът на мръсните тайни“.

През годините издателство „Ера“ е било удостоявано с немалко награди, но като че ли една от тях обобщава упорития и неуморен труд – призът „ЗЛАТНА КНИГА“ за висок престиж, обществено признание и принос към развитието на българската култура, присъдена от Съвета на европейската научна и културна общност.

Малко известни или неизвестни факти от кухнята на „Ера“:

  • Числото три е специално за „Ера“. За три години в екипа на издателството се появиха три бебета!
  • Трите Ерини заповеди са:
    1) Трябва да се работи денонощно!
    2) „Забравих” – такава дума в „Ера“ няма!!
    3) Мрънкането е забранено!!!
  • Всеизвестен факт е, че „Ера“ винаги поставя зверски кратки срокове на сътрудниците си. Те не само че се справят бързо и качествено със задачите си, но и винаги носят пищни почерпки за целия екип.