fb
НовиниПо света

Книжната индустрия се обединява за набиране на средства за Сирия

1 мин.
siria

Веригата книжарници „Waterstones“ организира благотворителната инициатива „Купи книги за Сирия“ („Buy Books for Syria“), която цели обединяване на индустрията за събирането на 1 милион паунда за сирийските бежанци, съобщава thebookseller.com.

В акцията, която ще започне на 1 октомври, се включват топ издатели като Penguin, HarperCollins, Hachette и независими като Profile Books и Canongate, които ще дарят заглавия на популярни автори за продажба в книжарниците „Waterstones“.

Цялата печалба ще бъде дарена на благотворителната организация „Oxfam“, откъдето обявиха, че 1 млн. паунда биха осигурили чиста питейна вода за 150 хил. нуждаещи се в Сирия и помощ за десетки хиляди бежанци в Йордания през следващата година.

Салман Рушди, Нийл Геймън, Филип Пулман, Иън Ранкин, Халед Хосейни, Лий Чайлд, Джулия Доналдсън са малка част от авторите, които ще се включат в кампанията с най-известните си книги.

В началото на месеца за по-малко от 24 часа бяха събрани 600 хиляди паунда в инициативата „Спасете децата“, подета от Патрик Нес и подкрепена от известни писатели и издателски къщи.