fb
НовиниПо света

Книжни фестивали прекратиха договор със спонсор заради климатичните промени

2 мин.

Международният фестивал на книгата в Единбург прекрати 20-годишното си партньорство със спонсорите Baillie Gifford след натиск от екоактивисти, пише BBC и допълва, че подобно решение са взели миналата седмица и от ръководството но фестивала Hay, който се провежда в Уелс.

Инвестиционната компания, която е базирана в Единбург, е била основен спонсор на събития в областта на изкуството в Обединеното кралство, но е подложена на щателно наблюдение заради инвестициите си в изкопаеми горива. Председателят на фестивала на книгата Алън Литъл каза, че не могат да осигурят безопасен и устойчив фестивал през август с постоянната заплаха от прекъсване от страна на активисти.

Протестите започнаха, когато повече от 50 автори призоваха фестивала да прекрати отношенията си с компанията през 2023 г., след като активистката Грета Тунберг отмени участието си на събитието. Тогавашният директор на фестивала Ник Барли предупреди, че организацията няма да има достатъчно пари, за да работи без частно спонсорство.

„Анонимната кампания и дезинформация на активистите оказа непоносим натиск върху авторите и фестивалната общност. Ние се отдръпваме с надеждата, че фестивалът ще процъфтява тази година и в бъдеще. Държим активистите напълно отговорни за възпиращия ефект, който техните действия ще имат върху финансирането на изкуствата в тази страна“, се казва в изявление от Ник Томас от Baillie Gifford.

Натискът върху организаторите се увеличи през последните седмици, след като протестната група Fossil Free Books насочи вниманието си към дългогодишния фестивал Hay. Групата атакува фестивала за връзките му с инвестиционната фирма, която според нея има връзки с фирми за изкопаеми горива и Израел. Fossil Free Books и неговите поддръжници превърнаха войната между Израел и Хамас в кампания наред с изменението на климата.

Повече от 700 издатели и писатели, включително писателите Джордж Монбио, Макс Портър и Майкъл Росен, подписаха отворено писмо, призоваващо фестивалите да прекратят връзките си с Baillie Gifford.