fb
БиблиотекитеНовини

Пекинска библиотека е най-голямото климатизирано пространство за четене в света

3 мин.
Снимки: Snøhetta © Yumeng Zhu

Градската библиотека в Пекин отвори врати за посетители и представи уникално пространство за учене и споделяне на знания. Като един от най-очакваните проекти за 2024 г. , библиотеката разполага с най-голямото в света климатизирано пространство за четене, в допълнение към различни съоръжения, насочени към създаване на атрактивна културна дестинация в града. Snøhetta спечели международния конкурс за проектиране на сградата през 2018 г. Те видяха библиотеката не просто като хранилище на книги, а по-скоро като център за обучение, култура и общност. Дизайнът на пространството следва тази концепция, интегрирайки зони за конференции, изложби, представления и реставрация на древни книги. Вместо да разглежда библиотеките като типология на миналото, проектът изследва потенциала им за подхранване на „емоционална връзка между книгите, хората и природния пейзаж, който ги заобикаля“, пише ArchDaly.

Градската библиотека на Пекин съчетава природния пейзаж с архитектурата. В центъра му 16-метрово фоайе посреща посетители и служи като основна циркулационна артерия в сградата. Заобиколено от извити стъпаловидни тераси, отвореното пространство отразява пейзажа на близката река Тунхуей. Терасите служат като неформална зона за почивка, разговори или четене, докато посетителите остават свързани с по-голямото пространство. По-малки зони за четене са вградени в „хълмовете“. Този вътрешен пейзаж се намира под покрив, подобен на балдахин, вдъхновен от дърветата гинко, внасящ дневна светлина през малките отвори между венчелистчетата. Истинските гинко дървета на входовете допълнително подобряват естествената атмосфера.

„Любовта, която хората изпитват към книгите, е силата, която е запазила библиотеките в дигиталната ера. От нас зависи да преосмислим връзката между тялото, ума и околната среда, за да възродим радостта от четенето далеч от екрана. Библиотеките са тук, за да останат“, споделя Кетил Тредал Торсен, съосновател и партньор в Snøhetta.

Проектът се стреми да се справи с климатичните предизвикателства чрез включване на технологии за минимизиране на въглеродния отпечатък на сградата и функционирането ѝ. Той използва модулни компоненти с рационализирана структурна мрежа за намаляване на производствените отпадъци. Колоните също са оборудвани с технологии за контрол на климата, включително осветление, контрол на акустиката и събиране на дъждовна вода. Остъклените отвори са регулирани спрямо слънчевото изложение, а покривът има интегрирани фотоволтаични елементи, за да се осигури производство на възобновяема енергия.

„Ролята, която играят библиотеките в обществото, и начинът, по който хората ги използват, се промени значително. Сега те са необходими, за да функционират като оживени пространства за общуване и споделяне на знания“, каза Робърт Грийнууд, партньор и директор на Asia Pacific в Snøhetta.

Прочетете още:

Ултра модерна библиотека отвори врати в Китай

Обявиха библиотека „Габриел Гарсия Маркес“ в Барселона за най-добрата в света

От Словения до Шанхай: Зашеметяващи сгради се борят за Обществена библиотека на 2023-а

Старата библиотека в Синсинати – изгубеният лабиринт от книги

Разкриха тайна домашна библиотека със 70 000 книги

Френска библиотека впечатлява посетителите си след 12-годишна реставрация

Най-добрата обществена библиотека за 2022 г. е в Мисула

Избраха „най-зелена библиотека“ за 2022 г.

Превърнаха изоставена кариера в библиотека

Откриха библиотека във формата на разтворена книга в Дубай

Дървена библиотека пази „живото наследство“

Starfield – библиотеката, която ще ви изуми

Вижте как едно 110-годишно дърво се превръща в приказна квартална библиотека [галерия]