fb
Ревюта

Ловът на таланти: погледни първо покрай себе си

2 мин.
koi-sa-vashite-nay-dobri-hora

koi-sa-vashite-nay-dobri-horaДоста труден занаят съм си избрал – общо взето, на пиарите ни се налага да разбираме от всичко. Особено ако предлагаме услугите за клиенти от корпоративния сектор. Това е една от причините лично за мен да чета книги за мениджмънт, които се различават от традиционните теоретични формати. „Кои са вашите най-добри хора?“ ме привлече точно поради този факт, а и с подзаглавието си „Как да откриете и прецените вашите топ таланти“. (Да, разбира се, че ще я дам веднага и на шефката ми да я прочете).

Въпреки че първите страници ме поразочароваха, средата направо ми скри шапката. Авторите Стюарт-Котце и Дън в един момент спират да пускат въдички с намека „Наемете ни, знаем как да го свършим вместо вас“ и започват с примери и анализи на това как големи компании са се справили с търсенето на талантите в собствените си структури. Най-впечатляваща е главата за действие при голяма сделка по сливане или придобиване – истински учебник по вътрешнокорпоративна комуникация за подобни ситуации.

„Най-добрите“ в една компания имат съвкупност от няколко фактора в своето професионално поведение и лични качества и понякога трябва много малко, за да се откроят. Как обаче да различим „най-добрите хора“ от просто способните? Като начало можем да им помогнем да доразвият таланта си, създавайки предпоставики за изразяване на техния потенциал. Можем да им дадем възможност сами да покажат и таланта, и мотивацията си.

Тази книга просто трябва да се прочете – дори написаното от авторите да не ви се стори достатъчно, в края на всяка глава има по един текст „От различен ъгъл“ с откъси от книги на същата тематика. А за тези, които избират бавно, могат да прочетат обобщението на всяка от главите, за да се уверят в истинската стойност. С две думи, който иска да си купи „Кои са вашите най-добри хора?“, ще има възможност да бъде убеден :)

И понеже често пиарите са и бизнесконсултанти на своите клиенти, написаното в тази книга е вид комплимент към тяхната работа. Аз лично мисля да подаря поне две копия на хора, които ме вдъхновяват. И които смятам, че трябва да намерят още по-добър начин да вдъхновяват, започвайки от „най-добрите“ си служители.

[ + ]