fb
БългарияНовини

Конкурс и рецитал ни очакват на поморийските „Яворови дни“ 2016

2 мин.

яворови дни 2016За 58-а поредна година националните поетични празници „Яворови дни“ ще се проведат в Поморие на сцената на вече ремонтираното лятно кино „Яворов“. От 14 до 16 юли черноморският град традиционно ще бъде домакин на тридневния фестивал, посветен на поета Яворов. Основните събития в програмата са рецитал-конкурс с творби на поета за любители и конкурс за поезия. Организатори на фестивала са Община Поморие и Народно читалище „Просвета 1888“.

Националният рецитал-конкурс, който е отворен за „любители и изпълнители на художественото слово от всички възрасти“. Ще бъдат раздадени по три награди в две категории – индивидуални и групови, а наградният фонд е осигурен от общината, Фондация „25 века Поморие“ и Фондация „Яворов“ – Чирпан. Подборният етап на конкурса ще се проведе на 15 юли  от 11.00 часа в читалището, а заключителният етап ще е в петък (16 юли) от 20:00 часа.

Фестивалът не само почита творчеството на чирпанския автор, но и дава възможност на млади поети да участват в Националния конкурс “От заник слънце озарени алеят морски ширини“. Те трябва да представят до 10 от своите стихотворения и да ги изпратят на читалището (Поморие 8200, ул. “Княз Борис І” № 51, до НЧ “Просвета 1888” /конкурс за поезия/). Крайният срок е 30.06.2016, а самите резултати от конкурса ще бъдат обявени на последния ден от празниците – 16 юли.

Вече повече от половин век поморийци честват творчеството на поета и с танци на “самодиви”, с които поднасят цветя на паметника, разположен върху Яворовите скали до кея. Сцената на лятното кино ще бъде отворена за всеки посетител и гост на града по време на празниците.