fb
БългарияНовини

Конкурсът „Агоп Мелконян“ търси най-добрите фантастични разкази

2 мин.

Започна кандидатстването за конкурса за кратък фантастичен разказ „Агоп Мелконян“, който тази година отбелязва 70 години от рождението на писателя. Организаторите – електронно списание „Сборище на трубадури“ и семейство Мелконян – провеждат инициативата за осми път, а тази година в журито е включена и Диана Василева от екипа на „Аз чета“.

Кандидатите могат да изпращат разказите си  до 24:00 ч. на 31 март 2019 г. Предадените текстове трябва да са в обем до 1500 думи. Приемат се разкази във всички класически и модерни поджанрове на фантастиката (научна фантастика, фентъзи, ужаси, ню уиърд, приказен реализъм и т.н., включително и жанрово преливане). Всеки автор може да участва само с един разказ, изпратен на електронната поща на конкурса: [email protected]. Пълните условия за участие можете да прочетете в „Сборище на трубадури“. 

Почетното жури определя една специална награда на името на Агоп Мелконян. Редовното жури определя редовни награди за първо, второ и трето място. Финалистите в конкурса ще бъдат обявени на 26 април 2019 г. в сайта на списание „Сборище на трубадури“.

Разказите от челната тройка на редовното жури и носителят на специалната награда от почетното жури ще бъдат публикувани в сборник заедно с представителен подбор от творби на Агоп Мелконян. Сборникът ще бъде под редакцията на Милан Асадуров и ще бъде издаден като едно от двете закриващи заглавия на „Библиотека Галактика“. Представянето на сборника ще стане през септември в Пловдив, в рамките на „Пловдив – европейска столица на културата“. В изданието ще бъдат включени и наградените разкази от изданието на конкурса през 2017 и 2018 г.

Почетното жури е в състав: Едуард Мелконян, Людмила Мелконян, Велко Милоев, Петър Кърджилов, Дилян Благов и Вихра Манова.

В състава на редовно жури влизат:

Александър Косулиев – редактор в сп. „Сборище на трубадури“
Валентин Д. Иванов – писател, учен и популяризатор
Владимир Полеганов
– писател, преводач и редактор в „Сборище на трубадури“
Гергана Пожарски
– писател и редактор
Далия Ал-Халил
– писател и носител на първа награда в конкурса
Диана Василева
– редактор в „Аз чета“
Емануил Томов
– писател, преводач и редактор
Ина Вълчанова
– писател и редактор
Любомир Николов–Нарви
 – писател и преводач
Мирослав Пенков – писател
Стоян „Zonko“ Христов – блогър и редактор в сп. „Сборище на трубадури“
Стоян „ogonommo“ Пешев
– отличаван в конкурса и редактор в сп. „Сборище на трубадури“
Хараламби Марков
– писател