fb
Ревюта

Звучни приказки с “Котаракът с чизми”

2 мин.
Kotarakat s chizmi i drugi prikazki

Kotarakat s chizmi i drugi prikazkiПравилото за интересна детска книжка включва интригуващ текст, красиви илюстрации и добър четец, който да пренесе малките слушатели в света на приказките. Ако обаче актьорското вдъхновение понякога ви напуска, на помощ ще ви се притече новата книжка с цели 80 звука – “Котаракът с чизми и други приказки” (изд. “Хермес”).

В книгата с голям формат и твърди корици са събрани само четири, но за сметка на това чудесни приказки – “Котаракът с чизми”, “Хензел и Гретел”, “Бременските музиканти” и “Джак и бобеното стъбло”. Текстът е адаптиран напълно подходящо като за малките читатели на възраст до 5-6 години. Илюстрациите са пълноцветни и със сигурност ще допаднат на децата. Най-хубавата част обаче се крие в звуците, придружаващи всяка приказка.

Щом отгърнете страницата на съответната история, трябва да натиснете картинката на героя, за когото предстои да прочетете. Този бутон отключва и специфичните за приказката звуци – просто натискайте малките бутони отстрани на текста, за да придадете на четенето чудесни звукови ефекти. Още след прочита на първата история ще се убедите, че подобно занимание е интересно както за малките читатели, така и за вас.

Ето и няколко съвета:

ако имате по-голямо дете, което вече умее да чете, предложете му да се включи в четенето на по-малкото братче или сестриче. Така между децата ще се изгради връзка на близост, подхранена от забавлението с музикалната книга;

предложете на детето само да натиска бутоните, докато следи текста – така хем ще слуша внимателно историята, хем ще се повесели да открива правилните бутони;

в никакъв случай не предлагайте книжката като четиво за “лека нощ” – рискувате детето толкова да се запали по играта с нея, че да ви се наложи да я четете още и още. Оставете “Котаракът с чизми” да се настани в дома ви през някой мързелив следобед, за да си играе с малките читатели поне няколко часа.

Книгата е част от проект “Експериментът”.

Текстът е публикуван първо в сайта „Детски книги“.