fb
Ревюта

„Красив имидж“ разкрива истинската същност на Джаки Кенеди

4 мин.

За Жаклин Кенеди Онасис се е изписало много. Безспорно и до днес тя остава една от най-обсъжданите личности, чийто публичен живот е анализиран и до най-дребния детайл. Но какво всъщност се крие зад тъмните завеси, скрили личния свят на една от най-влиятелните жени в съвременната история? Коя е истинската природа на нейната толкова променлива и протоворечива същност? Кои са вътрешните демони, белязали цялото й битие?

В своята книга Красив имидж“ (изд. Colibri“) френската писателка Катрин Панкол се осмелява да потърси отговорите на тези и още куп други въпроси, създавайки един възхитителен портрет на тридесет и петата първа дама на САЩ.

Както отбелязва самата авторка, тази книга не е поредното историческо изследване, а по-скоро романтизирано есе, което проследява цялостната трансформацията на младата Жаклин Бувие в известната на всички Джаки Кенеди, а по-късно и Онасис. На преден план през цялото време обаче е бурята, която бушува в душата й през всичките тези промени, проблеми и катастрофи. Воден от талантливото перо на Панкол, читателят поема на едно дълго и изпълено с изненадващи разкрития, тайни и откровения пътешествие в търсене на истинската същност на тази толкова позната, но в същото време и толкова енигматична личност.

Никой не може да отрече, че животът на Джаки е далеч от лек и приятен. Въпреки парите и славата тя дълго се бори със своите безмилостни демони, появили се още в трудното й и лишено от истинска грижа и любов детство, обременило я завинаги. Подмятана между консервативната си майка, която постоянно я критикува и контролира, и разюздания си баща, който компенсира отсъствието си със скъпи подаръци и ласкателства, тя израства като решителна, но вътрешно неуровновесена жена, която постоянно е на кръстопът между желанието за свобода и копнежа за сигурност. Жаклин никога не постига хармония със себе си – нито когато носи моминското си име Бувие, нито когато е част от клана Кенеди, нито пък когато я наричат госпожа Онасис.

Първата официална снимка на Джаки Кенеди като първа дама на САЩ (снимка: Mark Shaw)

Разбира се, основните моменти от живота й не липсват в разказа на Катрин Панкол. Там са и периодът й като журналистка в американско печатно издание, първите години от връзката й, последвалата сватба и почти катастрофалния й брак с тогавашния сенатор Джон Кенеди, избирането му за президент и времето й като първа дама, жестокото му убийство, както и втория й брак с влиятелния бизнесмен Аристотел Онасис. Но това, което най-много ми хареса в книгата, е, че събитията не са представени като в някоя хроника – набързо, суховато и безинтерсно, а по-скоро е отделено време да се опише вътрешния душевен пейзаж на Джаки, далеч от обективите на журналистите.

В Красив имидж“ научаваме за ранните мечти на Джаки за кариера в модно списание и живот в Париж, за колебанията й по отношение на връзката й с Джон, за непрестанните грижи и любовта, която дава на двете си деца Каролайн и Джон-младши, и болката, която изживява след загубата на нероденото си момиченце Анабел, а след това и на сина си Патрик, който живее едва три дни.

Също така надникваме зад затворените врати на Белия дом, за да попаднем на моментите, в които тя бясно пилее пари, за да си отмъсти за безкрайните изневери на Кенеди; на нейната проникновеност и скритата й роля в политическите дела на първия си съпруг, на скръбта и укора й към самата нея след безпощадната му смърт. Записките за периода след убийството на Кенеди и втория й брак с Онасис също разкриват една нова и непозната за мен досега Джаки, която въпреки ударите на съдбата и неизменните проблеми продължава устремено напред.

Няма как да пропусна да отбележа и стила на Катрин Панкол, който също е основен фактор, допринасящ за приятното четене на текста. Със своето увлекателно и емоционално писане тя рисува картината на света на Джаки с майсторски размах и прецизност. Подкрепени от детайлни проучвания и интервюта, думите й вдъхват нов живот на легендата за една от най-известните жени на миналия век и безпроблемно успяват да задържат интереса на читателя до последната страница.

„Красив имидж“ определено е по-различна от всяка друга биография, която съм чела досега. Изключително добре премислена и написана, тя ми помогна да разбера по-добре личността на Джаки Кенеди – американската „херцогиня, принцеса, кралица“, модната икона, грижовната майка, крехкото момиче, и събуди у мен още по-голямо възхищение към образа на тази забележителна жена. Но най-важното съумява да обобщи самата Джаки:

Имах изключително тежки моменти, но не полудях.