fb
Ревюта

Болката превръща „Красиви момичета“ в силни жени

3 мин.

Не знам дали красотата ще спаси света, но в напрегнатия трилър на Карин Слотър „Красиви момичета“ (изд. „Colibri“) именно тя се оказва пагубна за много млади жени и техните семейства.

За разлика от други романи от жанра, тук главните герои не са детективи или полицаи, а две обикновени жени – сестрите Клеър и Лидия. Пътищата им се разделят, след като най-малката им сестра изчезва безследно и семейството им се разпада. Двайсет години по-късно обаче неочакваната смърт на Пол – съпругът на Клер, ги събира отново, за да ги потопи във водовъртеж от тъмни тайни и зашеметяващи разкрития.

„Красиви момичета“ започва като интригуваща загадка, която постепенно те увлича, докато в един момент мракът не се надига и историята неочаквано се превръща в динамичен трилър, от който не можеш да се откъснеш. Героините се надпреварват с времето, борят се със себе си, със страха си и с ужасни истини, които трябва да приемат, ако не искат да изгубят живота си. Накратко, книгата е от тези, които прочиташ на един дъх.

Подразни ме единствено безкрайният поток риторични въпроси, които персонажите задават сами на себе си. Нормално е в ситуации на постоянни изненади и зловещи разкрития да се чувстваш несигурен, да се съмняваш, да обмисляш внимателно всяка възможност. Но след няколко абзац, в които всяко изречение завършва с въпросителен знак, без угризения на съвестта реших да пропускам тези пасажи.

Очаквах също историята да се фокусира малко повече върху психологическата част, най-вече по отношение на злодея в романа, как се е зародила тъмната му страна, как я е прикривал. В случая обаче виждаме ефекта от нея – следствията, но не и причината сюжетът да се развие точно по този начин. Ако навляза в подробности, рискувам да разкрия прекалено много, затова ще кажа само, че идеята позволява още по-задълбочен психологизъм, че дори и повече игра със съзнанието на читателя.

Ако изключим тези два момента, книгата има всичко, което човек може да поиска от добър трилър. Към това добавяме и силни женски образи и сериозен поглед не само към преследвания и преследващия, а към човека с неговите страхове и слабости. Авторката ни спестява излишния драматизъм, докато обръща внимание на начина, по който трагедиите се отразяват на всеки от семейството, и как в опитите си да защитим другите, често ги нараняваме още повече.

„Красиви момичета“ е вълнуващ разказ за демоните, скрити неподозирано близо до нас, за отпечатъка, който жестоката загуба може да остави върху хората, и за силата, която всеки от нас може да открие в себе си, когато ножът опре до кокала – буквално!