fb
Ревюта

„Кръвно братство“: Сродени с кръв. И траш

1 мин.

Кръвно братствоИзлиза, че почти всяко велико нещо на тази планета започва от нечий гараж – технологични гиганти или музикални явления като… траш метъла. Миналата седмица ми попадна внушителният албум „Кръвно братство“ на двама симпатяги, които се оказаха първите журналисти, отразяващи с фотографии като фенове зараждащия се по онова време тежък стил в Bay Area около Сан Франциско. И като видях, че има два доста дълги материала за Metallica, нямаше как да не го зачета…

Албумът, който ме държа до 2 след полунощ онази вечер, съдържа освен над 200 оригинални фотоса от Харалд Оймен и Брайън Лю, текстове от Рон Куинтана, създател на първия голям фензин (фенско списание) Metal Mania, музикантите Гари Холт от Exodus, Алекс Сколник от Testament и Роб Флин от Machine Head. Говори се за Metallica, Slayer, Suicidal Tendencies и още, и още… Изобщо, пълно рязане на глави.

Вярно, повечето фотографии изглеждат като направени за фейсбука на десетокласник и средните пръсти са няколко идеи too much, но пък говоренето за раждането на едно културно явление от първо лице – това е съвсем мой тип четиво (затова харесах много и биографията на Lady Gaga, не се смей, моля!).

Самото издание остави у мен повече от очарование – и не защото е изпипано докрай полиграфически, а и защото освен обещанието за „албум“ дава доста живи текстове. То, разбира се, отива директно при брат ми, който ме „отгледа“ с Metallica, макар и в по-късния им, доста по-мелодичен и членоразделен период.