fb
Ревюта

“Край на умората” – мисията възможна

7 мин.

“Край на умората – защо сте изтощени и как да си върнете енергията” (изд. “Асеневци”, преводач: Валерия Сарелска) от Педрам Шоджай и Ник Полизи е книга, която грабна вниманието ми сред много други на масата с нови издания в една от от столичните книжарници. Тоест, сред море от възможности намерих точно онова четиво, от което се нуждая отдавна. Заглавието ме спечели, достъпният език ме плени. И съм повече от щастлива, че това ми се случи. Тази книга е истински лъч надежда. 

Педрам Шоджай е доктор по източна медицина, свещеник от Манастира на жълтия дракон в Китай, всепризнат майстор на цигун, билкар, режисьор на документални филми и основател на Well.org. Ник Полизи е продуцент на пълнометражни документални филми за алтернативи на конвенционалната медицина и основател на The Sacred Science (Свещената наука) – организация, посветена на изследването на древните лечителски практики. Повече от две десетилетия двамата са посветили на търсене на отговора на въпроса защо ние, децата на съвременния свят, които имаме всичко, за което предците ни не са и мечтали, сме толкова тъжни и непрестанно уморени? Те ни разкриват отговорите, събрани от всякакви специалисти, проучвания, знахари и билкари, отваряйки широко пред нас вратата към функционалната медицина. 

Вероятно вече част от вас са се отказали да четат нататък, втрещени от представянето на двамата автори по-горе. Може би сте допуснали в главата си мисли от сорта “На какво толкова могат да ме научат тези шарлатани”, “Аз на такива не се връзвам” и т.н. Надявам се, въпреки това, да прочетете докрай това ревю. Защото функционалната медицина не е в разрез с традиционната медицина. Тя е нейното естествено продължение. Предлага нов подход към съвременните хора, които често (като мен) страдат от различни хронични заболявания, на пръв поглед нямащи нищо общо помежду си, но способни ден след ден да подкопават общото здраве и щастието на човек. Тя обръща внимание на цялостната картинка, на начина на живот на индивида, а не се съсредоточава единствено върху конкретен негов проблем.

Искам дебело да подчертая, че вярвам в съвременната медицина – когато имам нужда, търся я и разчитам на нея. Което изобщо не означава, разбира се, че се доверявам на 100% на всеки лекар, който я практикува. Абсолютно наложително ми се струва да проверявам, да се информирам, да се интересувам от останалите възможности, които не са ми били предложени, особено ако не ми харесват предписаните. Точно по този път стигнах и до нуждата от тази книга. Уви, след години.


Педрам Шоджай
Снимка: pedramshojai.com

Преди доста време ми беше казано от лекар, че т.нар. синдром на раздразненото черво и вероятния синдром на пропускливите черва, акомпанирани от “любимия ми” киселинен рефлукс, са състояния за цял живот, нелечими, единствено контролирани от диети и лекарства при нужда. Този лекар беше пропуснал едно – дупчиците в червата, които пропускат веществата, объркващи имунния отговор, могат да бъдат запълнени. Чревните стени има как да бъдат заздравени чрез различни добавки. Ако не беше тази книга, днес нямаше да знам това, въпреки десетките статии, които прочетох тогава. Последните единствено бяха успели да ме накарат да се примиря, че ще живея с тези проблеми до края на живота си – че имунната ми система вероятно ще си остане слаба, защото трудно ще усвоявам нужните вещества. Вещества като витамин B12, който е изключително пренебрегнат от конвенционалната медицина изобщо, да не говорим колко рядко се споменава у нас. Супер важен витамин, за чиито стойности същия този лекар, описан по-горе, ми беше обяснил, че щом не са под нормата, значи всичко е наред. Изключително пагубно и грешно твърдение, за което съдя отново от книга на световни специалисти по темата. Въпросният лекар не беше точно “виновен” – това е учил, това знае, вероятно не му остава време да се поинтересува от странична литература. Слава богу, навреме се срещнах и с имунолог, който беше по-наясно по темата.

Защо ви разказвам това? Защо ви занимавам със себе си? Защото аз далеч не съм рядък отделен случай. Защото на много от вас сигурно им се случват същите неща, но не са потърсили причините там, където трябва. Защото не са попаднали нито на адекватни здравни специалисти, нито на адекватна информация в интернет, нито на книги като “А дали не е B12?” (изд. “Кибеа”) и “Край на умората” (изд. “Асеневци”).

Ник Полизи
Снимка: foodmatters.com

Защото една от причините, поради които губим енергията си, се крие точно там – по пътя на (загубата на) полезните вещества – между храносмилането и съответния отговор на имунната системата на всеки човек. 

В днешния, пълен с информация, но прекалено забързан свят, често дори нямаме време да осмислим какво си причиняваме, хапвайки БЪРЗИ храни в БЪРЗИНАТА. Крием се от осъзнаването на последствията, защото обичаме да пием или похапваме това или онова; защото нямаме време да си позволим задължителния 8-часов сън, камо ли да потренираме или да останем насаме със собствените си мисли и чувства, да осъзнаем какво имаме и да се почувстваме благодарни. 

Да, можем да продължим да го правим, начело с мен самата, но последствията, осъзнати или не, си остават напред по пътя на живота и съвсем не са красиви, а не вярвам някой от нас да не мечтае за “по-добро утре”. 

В “Край на умората”, разбира се, ни се разкриват и другите причини за спада на енергията през дните ни – грешките, които допускаме с диетите, спорта, съня, токсините, хормоните, умствената преумора и духовното здраве. Всяка една от тези точки е разгледана и обяснена подробно, на изключително достъпен език. Дадени са ни примери, предложени са ни нужните изследвания и енергийни лекове, а накрая са зададени простички предизвикателства, които да ни поведат по пътя на един по-добър живот, изпълнен с повече енергия, време и смисъл. (Note To Self: Ако така са обяснени нещата в книгата “Не пуша вече!” от Алън Кар (изд. “Кибеа”), вероятно ще се лиша и от малкото цигари, които изобщо си позволявам понякога. Всички знаем, че избираме неща, които са “вредни”, но е съвсем друго, когато разбереш кое точно как и колко много ти вреди.)

До момента съм прочела “Край на умората” само веднъж и вече съм започнала да прилагам някои от съветите на авторите. При никакви обстоятелства това няма да остане единствен прочит, има толкова много важни неща, които съм си отбелязала и които смятам за нужно да подобря в живота си, а не съм успяла да ги запомня и практикувам все още. Това е книга, с която се работи често. Извор на знание всеки ден. Нещо, към което да се обърнеш, когато някой отново те нарече “хипохондрик”, само защото и днес страдаш от редовните хронични болежки. Не някой познат или близък, но нещо, което винаги е на ръка разстояние и всъщност ти е полезно.  

Сигурно знаете, че в живота си повечето читатели рядко се натъкват на книги, толкова полезни и всеобхватни, че да могат да бъдат препоръчвани на всичките роднини, приятели, познати и непознати наред. Случаят тук е точно такъв – не мисля, че има как да сгрешите, ако решите да ѝ дадете шанс или да я подарите на човек, за когото ви е грижа. Няма нито нещо лошо, нито нещо срамно в това да обичаме себе си, да се грижим за тялото си и да се стремим към по-добро здравословно и духовно съществуване. 

Можете да поръчате „Край на умората“ от Ozone.bg с 5% отстъпка, като ползвате код azcheta21q3 при завършване на поръчката си. Вижте всички кодове за отстъпка за читателите на “Аз чета”.