fb
БългарияНовини

Криско: Искам да помогна на младите хора да повярват в мечтите си

3 мин.

Българският продуцент и хип хоп изпълнител Кристиян Талев, познат под сценичния си псевдоним Криско, представи първата си книга „Пътят нагоре“ на официална пресконференция в столичния хотел „Маринела“. Събитието се състоя на 6 ноември, когато беше и премиерата на изданието.

Специални гости на събитието бяха Кирил Киров-Кико, режисьор на риалити предаването X Factor и партньор в основания от Криско лейбъл Adamand Records, както и съоснователите на музикалната компания Facing the Sun Пламен Кътев и Петър Денев.

През 2017 г. Криско отбелязва десетгодишния юбилей на музикалната си кариера и сподели, че е искал да отпразнува повода, като предложи на публиката различно изживяване от концерт или нова песен. В „Пътят нагоре“ той разказва откровено за професионалния и личния си живот. В книгата са намерили място неспоменавани в интервюта истории за семейството му и най-трудните му моменти, чрез които се надява да се сближи с читателите. Въпреки това твърдо се разграничава от определението „автобиография“.

Криско наблегна на факта, че е писал с мисълта за прохождащи изпълнители. „В България има адски талантливи хора на кило, но да си талантлив не те прави професионалист“, заяви той. Ето защо си е поставил за цел да даде много съвети към какво да се стремят и какво да избягват младите артисти, както и да им разкрие точните стъпки към правенето на музика, конкурентна на продукта на световните имена.

На въпроса дали противоречивият му имидж ще породи нежелание у родители да купят книгата му на децата си Криско изрази увереност, че ако родителите я прочетат първи, няма да възразят същото да направят и малките му фенове. Той сподели, че написаното е достъпно за читатели от всякакви възрасти.

Не се имам за писател и не парадирам с такива качества. При работата по книгата съм се водил от това какво би било интересно за хората и какво лично аз смятам, че е подходящо.

Криско изрази симпатията си към българските влогъри като Емил Конрад, които през последните години се изявяват и като автори и се радват на огромен интерес.

Надявам се младите хора да се вдъхновят и да подходят към четенето по нов начин, като покрай тези книги посегнат и към класиките. Искам да ги накарам да повярват в мечтите си и да разберат, че България не е обречено място. Ако имаш късмет и дисциплина, всичко може да се получи.

Издателите от „БГкнига“ изразиха желание „Пътят нагоре“ да предизвика интерес у младата публика, като им разкаже историята на един успял българин от тяхното поколение. Директорът на издателството Диана Бойчева разкри, че са пуснали изданието в мащабния за българския пазар тираж от 10 хиляди екземпляра, като предварителните продажби надхвърлят 2000 бройки.

През ноември Криско тръгва на турне из страната, като на 17 ноември ще представи книгата в София (Paradise Mall, водна сцена), на 18 ноември във Варна (Grand Mall, книжарница „Orange“), на 24 ноември в Пловдив (книжарница „Хеликон“) и ще завърши обиколката си на 26 ноември в Русе (Mall Rousse, книжарница „Ciela“). Той се пошегува, че това ще бъде първото му турне, на което няма да се налага да пее.

В момента се водят преговори „Пътят нагоре“ да бъде преведена в Македония, където Криско се радва на голяма популярност. Що се отнася до бъдещите му проекти, изпълнителят обеща догодина да зарадва феновете си с концерт в „Арена Армеец“, а за 20-годишнината си на сцената и с нова книга.