fb
Ревюта

„Бизнес етикет“ – урок по джентълменство

2 мин.
Kristina Krantcheva - Biznes etiket

Biznes etiketВсъщност заглавието отново лъже. Защото книгата на Кристина Крънчева е подходяща не само за господа, но и за млади дами, набиращо скорост в бизнес-средите (ако приемем, че една дама няма как да е джентълмен).

Какво може да ни даде тази книжка? Най-малкото няколко добри урока за това как в бизнеса е изключително важно да умеем да уважаваме личното пространство на другите и как да не натрапваме постоянно присъствието си – нещо, което дразни дори в междуличностната комуникация между приятели и познати. (Така де, бизнес се прави най-добре, когато има вложена и малко емоция.)

Разбира се, съветите за правилното вдигане на телефона без грозните паразити на речта като „А?“ и „Какво?“, недопустими в бизнескомуникацията, въобще не са излишни, а институционализирането на имейла като официален канал за правене на бизнес тук е съвсем навременно (не забравяйте да се подписвате с името си, въпреки че го пише в автоматичния подпис. И след „Здравей/те“ има запетайка преди името на получателя!!! – това го казвам от опит с хора, не от книгата ;).

Kristina Krantcheva - Biznes etiketКнигата официално е сборник от публикациите на Крънчева в продължение на 2 години на страниците на Капитал Кариери, но още на третата публикация тази теза издъхва. Малко е трудно да се повярва, че хора от градове като Т. (Троян или Търговище???) и М. (Монтана, Мездра или Мелник???) имат проблемите, които са разисквани в книгата под формата на читателски въпроси. За щастие, не е от такова голямо значение дали казусите са истински, след като съветите са достатъчно адекватни и наистина полезни. Да се прочете задължително. Аз лично съм я подготвил като коледен подарък за двама-трима сладури много отдавна.

Update: Прочетете и второто ми ревю за „Бизнес етикет” на Кристина Крънчева, за допълненото издание, включващо и голяма секция за международния бизнес етикет.