fb
БългарияНовини

Културен календар (30 септември-6 октомври)

3 мин.

В „Културен календар“ всеки понеделник ви разказваме за няколко от най-интересните събития в София до края на седмицата.

Ето предложенията ни за тази седмица:

Литературен маршрут с Ангел Игов (30 септември)

Асен Игов, снимка: Силвена Тончева

В самият край на месец септември, ще имаме възможността да се впуснем в Литературния маршрут на Ангел Игов – писател, преводач, литературен критик и преподавател. В личния си тур Ангел Игов ще ни покаже София и литературата през спомените си, важните за него книги, работата си като писател, преводач и преподавател. Началото е в 18:30 часа пред Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

Литературният маршрут е с продължителност 90 минути, като не се изисква предварително записване и е със свободен достъп.
След края на маршрута, публиката е поканена на разговор с Ангел Игов. в + това – място за събития, срещи, изложби и други (aдрес: ул. „Марин Дринов“ №30).

Премиера на „Исторически маршрути: София” от Здравко Петров (30 септември)

На 30 септември от 18:30 часа във фоайето на Регионален исторически музей – София ще се състои премиерата на книгата на Здравко Петров „Исторически маршрути: София”. Авторът на популярния уебсайт „Исторически маршрути”, който редовно води разходки-беседи из столицата по следите на познати сгради и потайни истории, ще поведе читателите на нова смайваща историческа обиколка из София.

„Исторически маршрути: София” предлага любопитна разходка из най-големия софийски музей – улиците на града, разказвайки историята на София с помощта на архитектурата, чрез редица известни или непознати сгради, пазещи паметта на ключови за българската история събития и личности, и богат архив с повече от 200 цветни фотографии, стари карти и пощенски картички. Представянето на книгата се организира с подкрепата на Столична община и Регионален исторически музей – София.

Започва петото издание на CineLibri (5 октомври)

На 5 октомври започва петото юбилейно издание на международния кино-литературен фестивал CineLibri. Той ще продължи 15 дни – от 5 до 20 октомври, и ще предложи на почитателите на книгите и киното множество интересни събития и премиери.

Церемонията по откриването ще се състои на 5 октомври в зала 1 на НДК от 19:00 часа, а веднага след нея ще бъде излъчен новият филм на Роман Полански – „Офицер и шпионин”, адаптация по бестселъра на Робърт Харис, чиито книги са преведени на 37 езика. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2019 година и се провежда  с подкрепата на Столична програма „Култура”, Национален фонд „Култура”, фонд „Култура” на община Варна и община Бургас.

„Културен календар“ се осъществява в партньорство с Дирекция „Култура“ на Столична община. Още интересни събития може да открите тук. 

Снимка: Facebook/Литературни маршрути / Literary Walks