fb
Книги и киноСпециални

Петото издание на CineLibri ще е от 5 до 20 октомври

2 мин.
Източник: Колибри

Петото юбилейно издание на международния кино-литературен фестивал CineLibri ще се проведе от 5 до 20 октомври в София, Пловдив, Варна, Бургас, Габрово, Велико Търново и Стара Загора под мотото „Петото измерение”, съобщиха организаторите от издателство „Колибри“.

В рамките на фестивала ще видим общо 50 филма – адаптации на литературни творби, създадени през последните две години, биографични драми за световноизвестни артисти, анимационни филми по книги, нови интерпретации на класически произведения и специално селектирани документални филми.

Важен акцент сред паралелните събития е конкурсът за късометражни филми CineLibri Short Movie Official Competition, който има награден фонд и се реализира чрез платформата Film Freeway. Най-сполучливите филми ще бъдат показани на специална церемония, която ще се проведе на 20 октомври от 19:00 ч. в кино „Люмиер“.

За първи път в рамките на фестивала ще се състои международен уъркшоп на тема „Изкуството на адаптирания сценарий” с участието на истински светила в областта на писането и адаптирането на сценарии – Линда Сийгър и Джулиан Фрийдман. Към тях ще се присъедини и българският продуцент, сценарист и режисьор Димитър Коцев – Шошо. Уъркшопът ще се проведе изцяло на английски език и вече привлича участници от всички краища на света.

CineLibri 2019 се провежда с подкрепата на Столична програма „Култура”, Национален фонд „Култура”, фонд „Култура” на Община Варна и Община Бургас; с изключителното партньорство на Vivacom и със съдействието на Jameson и УниКредит Булбанк. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2019 г.

Вижте още:

10 екранизации, които ни подтикнаха да прочетем книгите

Защо книгите на Джоузеф Дилейни са многократно по-добри от екранизациите по тях