fb
Ревюта

Чист като Ричард Брансън. И още неща, които не те учат в училище

4 мин.

Like A Virgin_CoverМисля, че никога няма да се уморя да го повтарям – няма смисъл да четете книги, които ви обещават да забогатеете (бързо). Обаче има такива, които можете спокойно да препрочитате всяка година, защото носят мъдрост и логика, събирани с години от доказали се в бизнеса хора.

Аз лично обичам да чета бизнес истории, разказани от мечтатели, затова нямаше да пропусна „Like a Virgin: Бизнес тайни, които не се преподават в училище“ (изд. „AMG Publishing“) на Ричард Брансън. Харесвам британския смелчага не само заради умението му да развива бизнеси във всякакви сегменти и желанието му да създава нови сектори (като например космическия туризъм), а и защото не спира да дава адекватни съвети с удоволствие. Гледали ли сте негово видео – сър Ричард сияе със споделянето на опита си от всеки казус през последните 40 години.

С напредването на книгата и всеки нов текст се изненадвах колко още теми може да засегне с лекота Брансън и да ги разкаже накратко с толкова много вещина. И наистина – не свършваха: делегиране на задачи, менажиране на бизнеса от дистанция, ребдандиране на компанията, за културата на грешките, за изправянето срещу големите компании, поведение в кризисни ситуации, отношението към служителите, и още, и още.

Няколко са любимите ми поуки от книгата и ще ги изброя доста подробно:

– Винаги си заслужава да дадеш малко повече от това, което се очаква от теб – случаят със забравеното от пътник на British Airways палто, което после го чака при кацането на следващото летище. Можело е да пристигне със следващия полет, но пък служителите си правят труда да го пуснат с по-бърз полет и така си създават дългогодишен лоялен клиент.

– Корпоративна култура, в която служителите възприемат компанията си като „Ние“, вместо да си измиват ръцете при грешка с „Те“, предполага по-голяма ангажираност на екипа и по-добра вътрешна комуникация. На всички нива. Аз лично винаги така познавам партньорите, с които се работи най-лесно – говорят за компанията си като „ние“, като свой собствен бизнес. Вярвайте ми, не е чак толкова често срещано.

„Няма нищо лошо в това да се правят грешки, стига да не се повтарят многократно. Направете обстойна дисекция на грешните ходове и използвайте находките, за да достигнете до правилните изводи, така че следващия път начинанието ви да се увенчае с успех“. Няма нужда да добавям нищо, нали?

– Да правиш бизнес с приятели е едновременно лесно и трудно – когато стартирате проект с близки хора, бъдете сигурни, че всеки е искрен, че всеки знае какви са ангажиментите му и не се притеснявайте да показвате грешките едни на други. И най-важното – не се притеснявайте да се разделите, ако бизнесът не върви. Понякога да запазиш приятелството си е по-важно, отколкото да се разочароваш от буксуващ бизнес проект.

Можете да четете текстовете в „Like a Virgin: Бизнес тайни, които не се преподават в училище“ бавно и спокойно, на групички по няколко глави, без да се притеснявате от изминалото време. Само се старайте наистина да запомняте съветите на Ричард и да възприемате онези от тях, които ви допадат. И ще видите как съвсем скоро ще прилагате много от насоките му, без дори да си давате сметка, че сте ги прочели в тази книга.

И понеже Брансън е от хората, които помагат с личността си за изграждането на бранда, не спира да се показва в медиите. За щастие е достатъчно интересен и не омръзва (както и книгите му) – вижте едно от видеата му, когато гостува на онлайн изданието Inc.com, определено си заслужава да изгледате цялата серия: