fb
Ревюта

Л. Ф. Баум разкрива тайната на малкия Клаус, по-известен като Дядо Коледа

1 мин.

Чувствата ми към текстовете на Лиман Фрак Баум винаги са били смесени. Харесвам отделни части от историите му и ненавиждам други. Не мога да отрека обаче, че „Как малкият Клаус се превърна в Дядо Коледа“ (изд. „Colibri“) е една от коледните ми находки за годината и ще я споделя с радост с децата ми.

Очарованието на книгата до голяма степен се дължи на коледния дух, който внасят илюстрациите на художника Дамян Дамянов. Изобразителната техника, която е използвал, е вдъхновена от сецесиона, все още характерен художествен стил за епохата, когато Баум пише своята история. Акварелните илюстрации са детайлни, на места силно орнаментирани, обрамчени в декоративни рамки, които ги отделят от текста и ги правят самостоятелни произведения.

Ако ви е интересно защо едно време Санта Клаус е влизал през комините и как точно се е случвало това, в „Как малкият Клаус се превърна в Дядо Коледа“ ще намерите отговор. Ще разберете как се е появила традицията за окачване на чорапи над камината, защо светецът на децата разнася подаръци само на Бъдни вечер и кой му помага днес, когато комините не водят до камини, а децата са се увеличили неимоверно.

Цялото ревю можете да прочетете в сайта „Детски книги“.

[ + ]