fb
БългарияНовини

Любими български писатели в четене и дискусия за ценностите

2 мин.
Chetene bez subtitri MoveBG

Трима любими съвременни български писатели ще се включат в пъвото литературно четене и дискусия за ценностите “Без субтиТРИ”, продължение на лятната кампания на MoveBG „Лятна ваканция: Прочети лятото!”. “Аз чета” е медиен партньор на инициативата.

Литературната среща с Георги Господинов, Ваня Щеревa и Александър Шпатов е тази сряда, 15 октомври, между 19:00 и 21:00 ч в Студио 5. Гостите на събитието ще могат да чуят откъси от творбите на тримата автори, прочетени от самите тях, а след това и да се включат в дискусия за ценностите – любов, свобода, развитие, общо действие, отговорност, прозрачност и справедливост.

“Срещите са “Без субтиТРИ”, защото ценностите нямат нужда от превод. Те са език, който всички говорим; думи, които всички разбираме. Ценностите са най-вдъхновяващите цитати от живота ни”, посочват организаторите.

През следващите месеци предстои и стартиране на онлайн дискусии, на които ще бъдат обсъдени теми, свързани с интереса на днешните читатели, книгите в България, проблемите и предизвикателствата пред писателите и издателите, как да се подобри литературната среда у нас и др.

„Неслучайно избрахме да стартираме с литературна кампания, с която да насърчим четенето на съвременни български автори. Вярваме, че българският език и нашата литература са най-голямата ни ценност-те са нашата идентичност. Нещо повече, литературата е отражение на нашия живот, именно в нея откриваме и ценностите, които днес са ни така нужни. Планираме литературните четения да продължат и с други любими наши автори”, посочва още Надежда Дерменджиева, координатор на проекта „Лятна ваканция“

Четенето, дискусията, както и самата кампания „Лятна ваканция: Прочети лятото!” са част от програмата на MoveBG „Отправна точка”, която цели да насочи вниманието ни към ценностите като обединител на обществото. В лятната кампания „Лятна ваканция: Прочети лятото!”, която се проведе в периода 11 юли – 15 септември 2014 г. читатели споделяха цитати от български автори, които олицетворяват една от седемте ценности: любов, свобода, отговорност, справедливост, прозрачност, общо действие, развитие. Включиха се над 140 участници, които изпратиха откъси от книгите на над 40 съвременни писатели.

Може да следите “Литературно четене без субтиТРИ” в нашия календар, както и да се присъедините към фейсбук събтието тук

[ + ]